Kajtazi: Inzistirat ćemo na zabrani pozdrava 'Za dom spremni'

25.08.2021. 10:42:00

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi rekao je u razgovoru za N1 da će i dalje tražiti zabranu pozdrava "Za dom spremni" kao i da će raditi na tome na sve moguće načine zajedno sa svim ostalim nacionalnim manjinama.

"Ono što je jako bitno jest da ćemo mi i dalje tražiti, raditi na tome na sve moguće načine, inzistirati, zajedno sa svim ostalim nacionalnim manjinama, da se to zabrani", rekao je Kajtazi.

Ne traže, kaže, ništa drugo osim onoga što su i druge države učinile, na primjer Austrija – za takve simbole i uzvikivanja oni su već odredili kazne.

"Znači, može se. Moje mišljenje  je da ova Vlada dosta čini za manjince. I jako, jako je bitno, mora se stvoriti određena klima. Onog trenutka kada dođe do klime, doći će i do određene zakonske zabrane. Vjerujem i očekujem da ćemo to učiniti. I prijašnje su Vlade mogle to učiniti. Zašto to nije napravljeno, ne znam. Očekujem, kad se stvori klima, da će doći do zabrane. Vjerujem da ćemo iznaći neko rješenje", dodao je Kajtazi.

S premijerom Andrejem Plenkovićem će se sastati u rujnu.

"Nadam da ćemo nastaviti razgovore, moramo sjesti i razgovarati, što dosad nije bilo tako. Od prošle godine počeli smo razgovarati i raditi na tome, što je jako dobro. Kad postoji dijalog, može se doći do nekog rješenja. Prije nismo imali ni razgovori. Kad je Orešković bio premijer nismo ni razgovarali jer smo znali da od toga neće biti ništa", rekao je Kajtazi.

Hrvatska u ponedjeljak obilježava Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, no vladajući će obići samo mjesta stradanja žrtava komunističkog režima.

"Naravno da to nije u redu, sigurno je da ćemo i o tome razgovarati. Prošlo je više od 70 godina, mi i dalje razgovaramo o tome. Očito da prije nije bilo takvih razgovora", kazao je Kajtazi.

Sa suradnjom s premijerom Andrejem Plenkovićem je, kaže, zadovoljan, ali uvijek može bolje.

"Ne mogu reći da nisam zadovoljan, zadovoljan sam, ali naravno da može puno više, naročito kad su u pitanju romske zajednice. Malo je učinjeno, strateški dokumenti slabo se realiziraju. Premalo je to što radimo i očekujem da Vlada ima razumijevanja prema romskoj manjini i da napravimo puno veći iskorak nego što sad činimo", zaključio je Kajtazi.

Izvor: direktno.hr/Foto: Fah

Izvorni autor: direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.