Kako je sve počelo: Hrvatska je prije 30 godina protiv SAD-a odigrala svoju prvu utakmicu

17.10.2020. 10:01:00

Vatreni su slavili 2-1 u premijeri sada naširoko poznatog dresa

Vrijeme leti, a podsjetnik na to je i okrugla, 30. obljetnica prve utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u njenoj modernoj eri.

Tog 17. listopada 1990. godine Hrvatska je povodom vraćanja spomenika banu Josipu Jelačiću na zagrebački trg zaigrala po prvi put i to u sada naširoko poznatoj kvadratičastoj kombinaciji koju je dizajnirao Miroslav Šutej, a na Maksimir je stigla reprezentacija SAD-a koja je na europskoj turneji odlučila stati i u Zagrebu. Pred 30.000 gledatelja izabranici Dražana Jerkovića slavili su rezultatom 2-1, a prvi, povijesni hrvatski pogodak u 29. minuti je postigao Aljoša Asanović.

Na 2-0 je u 33. povisio Ivan Cvjetković, a zgoditak za Amerikance ugrabio je Troy Dayak 10 minuta prije kraja utakmice. Osim spomenutog dvojca, za Hrvatsku su te večeri nastupili i Dražen Ladić, Zoran Vulić, Drago Čelić, Darko Dražić, Vlado Kasalo, Saša Peršon, Kujtim Shalla, Zlatko Kranjčar i Marko Mlinarić (koji je proglašen igračem utakmice), a valja spomenuti i Tončija Gabrića, Gregora Židana i Mladena Mladenovića koji su bili zamjene.

Hrvatska je pod Jerkovićem slavila u još dvije daljnje prijateljske utakmice, protiv Rumunjske u prosincu 1990. i Slovenije u lipnju 1991. godine.

Eto nas sada, 30 godina kasnije, s dvije medalje sa Svjetskih prvenstava u džepu…

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.