Kako napreduju radovi oko Pelješkog mosta? Grci u problemima s pristupnom cestom: 'Rast cijena materijala i energenata drastično je povećao troškove!'

25.08.2021. 09:24:00

Prošlo je gotovo mjesec dana od spajanja Pelješkog mosta. Konstrukcija je spojena, vatromet je završio, a radovi se nastavljaju unatoč vrućini. Trenutno se radi na betoniranju razdjelnih pojasa između dvije kolničke trake, javlja Nova TV

'Ti bi radovi mogli biti gotovi za tri do četiri tjedna. Zatim nastavljamo s ugradnjom unutarnje zaštitne ograde, nastavljaju se i radovi na samoj rasponskoj konstrukciji u vidu pjeskarenja i nanošenja antikorozivne zaštite', rekao je Davor Perić iz Hrvatskih cesta za Novu TV.

Dizalica koja ima kapacitet za teret od tisuću tona vraća se u Kinu, ali se i dalje radi u tri smjene. Međutim s problemima se bori grčka tvrtka Avax, izvođač radova na dijelu stonske obilaznice.

'Pojavljuju se problemi u ogromnom povećanju cijena materijala i energenata, što drastično povećava troškove izgradnje na ovom projektu stonske obilaznice', rekao je Franko Mekišić, predstavnik Avaxa, te dodao da to neće utjecati na rok, a to je kraj lipnja 2022. godine.

Mekišić je također rekao da je ugovorom propisana procedura u slučaju povećanja troškova: 'Razmatramo uputiti zahtjev naručitelju, odnosno nadzornoj službi na ovom projektu, a to je Institut građevinarstva Hrvatske.'

Grci tvrde i da su zbog korone imali problema s ljudima i tehnikom. Ipak, Hrvatske ceste vjeruju da je planirani rok dostižan.

'Ugovorne cijene nije moguće mijenjati, a mi takav zahtjev od grčkog izvođača nismo ni dobili. To i dalje obvezuje izvođača da završi radove u ugovorenom roku. U suprotnom su mogući penali', rekao je Perić.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: L. F. / Foto: Zvonimir Barisin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.