Kaos birokracije: Uz zahtjev za obnovu, potrebno priložiti preko 50 dokumenata

08.01.2021. 09:03:00

Građani koje je potres pogodio u ožujku prošle godine, otad ispunjavaju i podnose zahtjeve za obnovom svojih domova.

Brojni se žale kako je procedura izuzetno komplicirana, prenosi RTL.

Zahtjeve za obnovu potresom oštećenih građevina koju sufinanciraju država i Grad nalaze se na web stranici Ministarstva graditeljstva. Ondje je navedeno devet takvih obrazaca, a odabiru se prema tome je li zgrada, odnosno kuća oštećena i zahtjeva samo obnovu ili pak potpuno srušena pa je treba ukloniti. Može se zatražiti i novčana pomoć za obnovu ili izradu projekta.

Kako to izgleda u praksi?

Na primjeru Zahtjeva za obnovu postojeće višestambene zgrade, stambeno-poslovne zgrade, poslovne zgrade, obiteljske kuće: Prvo treba upisati osnovne podatke (ime i prezime, broj). Potom kreće potraga za dokumentima koje je potrebno priložiti uz zahtjev, a traži se više od 50 dokumenata.

Prvo se traži dokaz da je podnositelj zahtjeva osoba ovlaštena za podnošenje zahtjev, povijesni izvadak/povijesni izvadci iz knjige položenih ugovora, građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu, uvjerenje MUP-a o prebivalištu odnosno boravištu za vlasnika/suvlasnike, dokaz da je potresom oštećena višestambena zgrada, stambeno-poslovna zgrada, poslovna zgrada, obiteljska kuća postojeća zgrada itd.

Mnogima ovo prikupljanje dokumentacije predstavlja problem – osobito starijima, koji imaju problema s hodanjem po institucijama. Sada je potrebno prikupiti svu dokumentaciju te ju dostaviti.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Foto: FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.