Katastrofa hrvatskog nogometa; kako je do ovoga došlo, gledamo u leđa Gibraltaru, Farskim otocima, Malti, Kosovu...

25.09.2020. 17:02:00

 

Hrvatski klubovi nisu se proslavili u novoj europskoj sezoni, tri od njih pet već se oprostilo od Uefinih natjecanja, manje su zaradili, a uz to su srozali koeficijent

Dinamo i Lokomotiva nisu ostali 'živi' u kvalifikacijama Lige prvaka pa su svoj put nastavili u Europskoj ligi, a tamo je Osijek odmah legao u drugom pretkolu, a nakon njega u trećoj rundi Hajduk i opet Lokomotiva. Tako je Hrvatska spala na dva imena – Rijeku i Dinamo koje još očekuje play-off, a na papiru 'modri' imaju realne šanse za skupine, jer igraju doma jednu utakmicu s estonskom Florom, dok sastav s Rujevice očekue puno teži zadatak, jer gostuje u Danskoj kod Kopenhagena.

No svi ovosezonski porazi unazadili su naš koeficijent pa smo pali na 20. poziciju (a koliko smo se tek u prošlosti mučili da bi došli do 15. mjesta) što znači da ćemo sljedeće sezone imati jednog predstavnika manje u odnosu na ovu. Nažalost, to nisu jedinee loše vijesti.

Prvak će ići u kvalifikacije za Ligu prvaka već od prvog pretkola, a u Europsku ligu neće ići nitko, jer je i ona postala preelitno natjecanje za Hrvatsku pa će naša tri ostala predstavnika (osvajač Kupa, drugoplasirani i trećeplasirani iz prvenstva) završiti u Konferencijskoj ligi, novom Uefinom izumu.

Inače, koliko su naši klubovi u Europi bili loši ove sezone (možda to Rijeka i Dinamo barem malo poprave) pokazuje i podatak o osvojenim bodovima za koeficijent (Hrvatska tek 1,300) po čemu su nas nadmašile zemlje poput Kosova (1,833), Farskih otoka (2,625), Gibraltara (1,666) i Malte (1,500) koje naša sportska javnost smatra nogometnim liliputancima, a bolje su i neke druge države koje, poznavajući naš mentalitet, gledamo s visoka – Makedonija, Albanija, Azerbajdžan, Crna Gora, Wales, Gruzija, S. Irska, Latvija... Bolje da ne nabrajamo dalje.

Dobro, nije sve tako crno, iza nas su ove sezone i dalje 'nogometne sile' San Marino i Andora...

Izvor: tportal.hr/Foto: Anders Bjuro/TT

Izvorni autor: D.S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.