'Kauboji' danas protiv Bahreina započinju drugi krug SP-a

21.01.2021. 12:30:00

Hrvatska rukometna reprezentacija nastavlja natjecanje na 27. Svjetskom prvenstvu u Egiptu prvom utakmicom drugog kruga. Novu skupinu uz Hrvatsku, Katar i Japan, čine još Danska, Argentina i Bahrein. A baš je Bahrein večeras od 18 sati prvi protivnik 'kaubojima'

Bahreinu je ovo četvrti nastup na Svjetskim prvenstvima. Prvi put među svjetskom elitom pojavili su se u Švedskoj 2011. godine kad su osvojili 23. mjesto. Svjetsku smotru u Kataru 2015. godine su propustili premda su izborili nastup zbog loših odnosa s tom zemljom.

Dvije godine kasnije ponovno su bili 23., a najbolji plasman za sada im je onaj iz Njemačke i Danske 2019. godine kad su osvojili 20. mjesto. Tu su i ostvarili prvu pobjedu na Svjetskim prvenstvima i to protiv Japana. Na tom SP-u je Bahrein igrao s Hrvatskom u skupini i izgubio 32:20. Uz to, naša reprezentacija igrala je protiv Bahreina još samo jedan put, bilo je to na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine u danskom Herningu. Hrvatska je slavila 33:22.

Prisjetio se tih susreta i Manuel Štrlek...

'Vidjeli smo na prvenstvu da su utakmice u egalu, ne smijemo se zavaravati, pogotovo što je Bahrein izbacio Katar s Olimpijade, sigurno da igraju kvalitetan rukomet. Sjećam se utakmice što smo igrali u Danskoj na kvalifikacijama za Rio, ušli smo malo nervozno u utakmicu pa smo imali malo problema tako da su dobra ekipa, ali sam siguran da ćemo se dobro pripremiti, da ćemo biti skoncentrirani i da nećemo dozvoliti neko iznenađenje', kaže Štrlek i zaključuje:

'Drago mi je da nisu samo u prvom planu Europljani, znači da ima i s ostalih kontinenata reprezentacija koje su se pokazale u jako dobrom svjetlu i mislim da je to jako dobro za rukomet.'

S azijskih prvenstava Bahrein ima pet medalja. Četiri srebra (2010.,2014.,2016.,2018.) i jednu broncu 1995. godine. Ipak najveći uspjeh im je vjerojatno prolazak na Olimpijske igre u Tokio ove godine. Naime, na kvalifikacijama koje su održane u Dohi sredinom listopada prošle godine u polufinalu su pobijedili domaćina Katar 28:26, a u finalu Koreju 34:29 i tako po prvi put osigurali nastup na tom natjecanju. I slavili su ga, kao da su postali svjetski prvaci.

Jozo Cabraja / kolektiff

Riječ je o dosta iskusnoj ekipi koja je dugo na okupu. Čak sedam igrača ima više od 150 nastupa za reprezentaciju. Rekorder je 33-godišnji srednji vanjski Husain Al-Sayyad koji ima vjerovali ili ne 450 nastupa i 950 postignutih pogodaka za reprezentaciju. Golman Mohamad Abdulhasan ima 250 utakmica u nogama, desni vanjski Mohamed Ahmed 180…

Taktički i tehnički jako su napredovali, što i nije čudo jer ih već nekoliko godina vode europski stručnjaci. Trenutačno im je na klupi Islanđanin Johan Halidor Sigfusson, koji je uskočio u tu ulogu prošli mjesec nakon odlaska Nijemca Michaela Rotha. U Tokiju bi Bahrein trebao voditi Aron Kristiansson koji je s tom ekipom i izborio nastup na Olimpijskim igrama.

Inače Bahrein je na ovom SP-u u Egiptu prvo očekivano i uvjerljivo izgubio od Danske 34:20, a potom i od Argentine 24:21 iako je u tom susretu imao priliku 'okrenuti' rezultat na svoju stranu.

U posljednjem kolu Bahrein je 34:27 pobijedio debitante na ovom SP-u, Kongo i zahvaljujući tome je prošao u drugi krug.

Statistika Bahreina i nije bajna na ovom SP-u, zabili su 75 golova iz 128 udaraca, što je učinkovitost od 59 posto. Golmani su im na 26 obrana, što je nešto više od 23 posto.

Izvor: tportal.hr/Foto: Jozo Cabraja / kolektiff

Izvorni autor: Ivan Žurić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.