KAZNENI SUD U OSIJEKU POTVRDIO PRESUDE: Franjo Varga i Blaž Curić proglašeni krivi u aferi SMS

26.10.2021. 13:38:00

Visoki kazneni sud RH potvrdio je presudu kojom je Županijski sud u Osijeku bivšeg policijskog informatičara Franja Vargu i prijašnjeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića  proglasio u tzv. aferi SMS krivima, piše N1.

Zbog počinjenja kaznenog djela sprječavanja dokazivanja Varga je pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora, dok je Curić kao pomagač dobio dvije godine zatvora.
Visoki kazneni sud danas je objavio donesenu presudu kojom su odbijene žalbe optuženika, te su se osvrnuli na izrečene kazne:

“Visoki kazneni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Prvom je optuženiku kao olakotna okolnost cijenjeno što je otac troje maloljetne djece. Otegotna okolnost je prijašnja osuđivanost te što je od jednog okrivljenika (iz drugog kaznenog postupka) koji je koristio tako lažno sačinjeno dopisivanje primio značajne novčane iznose i vrlo vrijednu informatičku opremu. Cijenjena je i izražena upornost i velika kriminalna količina lažnog dopisivanja koju je izradio.

Drugom optuženiku kao olakotna okolnosti cijenjeno je što je otac troje djece (jedno maloljetno) i prijašnja neosuđivanost. Otegotno je što je pri počinjenju djela iskoristio svoj raniji status policijskog službenika i vozača visokorangiranog državnog dužnosnika kako bi došao do određenih informacija i podataka.

Izrečene kazne će ispuniti svrhu kažnjavanja u odnosu na obojicu optuženika. Radnjama obojice optuženika došlo je do narušavanja povjerenja javnosti u državne institucije, a osobito u najviše državne i pravosudne dužnosnike. Kriminalna aktivnost kreiranja lažnih optužbi na račun najviših državnih i pravosudnih dužnosnika (koje su u medijima objavljene) upućuje na vrlo grubo podmetanje o načinu rada legalnih institucija izvršne i sudbene vlasti.

Usmjerena je na potkopavanje njihove vjerodostojnosti kako bi se doveo u pitanje način funkcioniranja cijelog sustava. Djelo je imalo za cilj diskreditaciju najviših političkih i pravosudnih dužnosnika kojima se u lažnom dopisivanju pripisalo da su zlouporabili svoje funkcije i zakonske ovlasti kako bi se „nevine osobe“ uhitile i procesuirale ili bile neutemeljeno osuđene. Počiniteljima ovakvih kaznenih djela mora se izreći odgovarajući prijekor u smislu kažnjavanja u skladu sa stupnjem njihove krivnje, a istovremeno ostvariti individualnu i generalnu svrhu kažnjavanja. Kazne će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava.”

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Davor Javorovic / PIXSELL

Izvorni autor: 7dnevno/N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.