KBC-u Zagreb vraćeni podaci nakon kibernetičkog napada, SOA odradila povrat svih podataka koji su bili ukradeni

10.07.2024. 20:15:00

Ranko Ostojić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, potvrdio je da su KBC-u Zagreb vraćeni podaci nakon kibernetičkog napada krajem lipnja. Ostojić je u srijedu izjavio kako je SOA uspješno povratila sve ukradene podatke te naglasio potrebu za većim ulaganjima u kibernetičku sigurnost.

"Odbor je prihvatio izvješće vezano za kibernetičke napade na više državnih institucija. O detaljima ne mogu govoriti, ali mogu potvrditi da su 4. srpnja podaci vraćeni KBC-u. Sva pitanja trebaju biti upućena zdravstvenoj ustanovi koja je bila napadnuta, no važno je da je SOA odradila povrat svih ukradenih podataka," izjavio je Ostojić novinarima nakon sjednice saborskog Odbora.

Kibernetički napadi danas su jedni od najčešćih oblika napada, stoga je logično da se ulaže u kibernetičku sigurnost, naglasio je Ostojić.

"Sve institucije koje raspolažu s osjetljivim podacima mogu biti meta napada, stoga bi njihov interes trebao biti da se zaštite. SOA može pružiti podršku, ali mora imati partnera u IT timu ustanove koja bi mogla pomoći u rješavanju problema," dodao je SDP-ov zastupnik.

Na pitanje o potencijalnim posljedicama napada na Registar stanovništva, koji će uskoro zamijeniti Popis stanovništva, Ostojić je rekao da 72 državne institucije imaju sustav ranog upozorenja koji im omogućava obranu od kibernetičkih napada. "Sustav pruža mogućnost obrane i zaštite svih podataka izloženih raznim kriminalnim skupinama koje traže plaćanje za očuvanje i neobjavljivanje tih informacija. No, nijedan sustav nije magičan i nepropusan," naglasio je.

KBC Zagreb nije imao istu razinu zaštite kao državne institucije, što je rezultiralo ugroženosti podataka neko vrijeme, poručio je Ostojić.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:kbc-zagreb.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.