Kinezi zabranjuju konzumaciju pasa, mačaka, zmija, kornjača...

27.02.2020. 15:02:00

Tehnološko središte Shenzhen na jugu Kine zabranit će konzumaciju pasa i mačaka, dok zemlja zabranjuje trgovinu divljim životinjama koje se smatraju mogućim izvorom korona virusa.

Gradske vlasti sastavile su popis mesa koje je dopušteno jesti, a ono uključuje svinjetinu, piletinu, govedinu i zečetinu te ribu i morske plodove. 

"Zabrana konzumacije divljih životinja je uobičajena praksa u razvijenim zemljama i univerzalni zahtjev moderne civilizacije", priopćile su vlasti. 

Znanstvenici sumnjaju da je novi virus prenio sa životinje na čovjeka. Prve osobe kojima je potvrđena zaraza bile su na tržnici divljih životinja u gradu Wuhanu u pokrajini Hubei gdje se prodaju šišmiši, zmije, cibetke i druge životinje. 

Gradske vlasti su pse i mačke kategorizirali kao kućne ljubimce i zabranit će njihovu konzumaciju. Bit će zabranjeno jesti i zmije, kornjače i žabe iako su omiljen obrok na jugu Kine. 

Zabrana konzumacije psećeg i mačjeg mesa u Shenzhenu bit će "iznimno pozdravljena", rekao je Peter Li iz skupine za zaštitu životinja Humane Society International. 

"Iako je trgovina divljim životinjama u Shenzhenu mala u usporedbi s ostatkom pokrajine, Szenzhen je velik grad i veći od Wuhana pa će to biti vrlo značajno i moglo bi izazvati domino efekt u drugim gradovima", kaže Li. 

U prijedlogu gradskih vlasti navodi se da u Kini ima preko 2.000 vrsta zaštićenih divljih životinja. 

Prijedlog Shenzhena uslijedio je nakon odluke središnje vlade u ponedjeljak o trenutnoj zabrani trgovine i konzumacije divljih životinja.

Izvor: mn/h/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.