Ključ rješenja u slučaju Livaja drži – HNS!

09.06.2023. 14:55:00

Problem nastaje kad Marko Livaja odjene reprezentaciju, kad stavi hrvatski grb koji podrazumijeva poštovanje svih dijelova Hrvatske i svih njezinih stanovnika

Imao je trinaest godina. Bio je, blago rečeno, nestašno dijete. Na samoj granici podnošljivosti. Svi su, od roditelja nadalje, govorili isto – pubertet, proći će ga, pusti ga nek' se izdivlja. Ni desetak godina kasnije, na vrata je zakucala policija. Više pubertet nije bio opravdanje, zatvor se nije mogao izbjeći.

Upravo bi se na takav način moglo opisati odnos novoviječkog, postmamićevskog HNS-a i Hajduka, po pitanju »nestašluka« Marka Livaje. Onda kad je gurao ruku u gaće na Rujevici. Kad je pjevao o genezi imena Dinamo, kad je, opet na Rujevici, glumio izbacivača. Temperament, simbol i heroj Dalmacije. Moramo ga razumjeti, primijenimo li na njega standardni model kažnjavanja, poludit će ekipu, zamrzit će nas opet Dalmacija. Neka ga, neka Livaje.

Problemi rastu, sve je dopušteno. HNS se boji. Spomenimo samo finale SuperSport Hrvatskog kupa na Rujevici. Stotine tisuća eura potrošene su na osiguranje, spaljena je tribina, uništena svlačionica i onda dernek. Livaja uzima megafon i kreće oplesti po Šibenčanima.

 

Hlađenje

HNS ga je puštao u pubertet i sad nema pojma kako reagirati iako se točno zna koliko je kazna za takav incident. Povećati broj utakmica na hlađenju. Što znači jako težak start za Hajduk u prvenstvu, vjerojatno i gubitak utrke za naslov. Inače, HNS je odluku o Livajinoj kazni morao donijeti tri dana nakon incidenta. A nije. Tko zna zašto. Jer se boje reakcije Dalmacije?

Problem odlaska Livaje zbog vrijeđanja koje je doživio od nekoliko posjetitelja treninga reprezentacije i njegovog pokušaja obračuna s njima nije nešto što bi nas iznenadilo. Livaja je takav, specifičan igrač koji unutar svog kluba, Hajduka, zbog svih svojih karakteristika, funkcionira maksimalno dobro, na zadovoljstvo svih njegovih navijača. Problem nastaje kad odjene reprezentativni dres, kad stavi hrvatski grb koji podrazumijeva poštovanje svih Hrvatske i svih njezinih stanovnika. Kako da taj dres nosi osobu koja jedan dan vrijeđa navijače Rijeke, drugi dan Šibenika, nešto prije Dinama?

 

Samo ljubav

Ali to, ponavljamo, nije problem ni krivnja Marka Livaje. On tako godinama funkcionira. Jedini krivac u čitavoj priči je HNS. Ako je bilo prešućeno Livajino vrijeđanje natjecateljskih klubova prije odlaska na Svjetsko prvenstvo u Katar, čemu opet šutjeti kad se ta vrijeđanja ponavljaju? Kukavičko ponašanje HNS-a i izbornika doveli su do toga da Livaja navodno sam donosi odluku o napuštanju reprezentacije jer je unutar te »samo ljubavi« ekipa narušila idiličnu atmosferu. Livaja, ne Dalić, odlučuje o svom boravku u reprezentaciji… Umjesto da je tu odluku, nakon vulgarnog ispada u finalu Hrvatskog kupa, donio sam HNS na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem. S jasnom porukom: onom tko vrijeđa navijače konkurentskih klubova nije mjesto u hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji.

Stoga, ključ svih današnjih problema, kao i njihova rješenja drži – HNS. Onda kad se HNS počne ponašati po principu prava i pravde, počet će se događati i red unutar hrvatskog nogometa. Da svatko tko to želi prije utakmice Rijeke u Splitu ode na Rivu, popije kavu i nakon toga ode na utakmicu navijati za svoje. Da se u svojoj zemlji osjeća kao svoj na svome, kao slobodan građanin. HNS drži ključeve rješenja problema. I da, apsolutno su odgovorni za sve što se dogodi, negativno, ne daj Bože i puno teže od toga.

Izvor: novilist.hr/Foto: Screenshot

Izvorni autor: Edi Prodan

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.