Klub 50. samostalni bataljun obilježio 31. godišnjicu osnutka svoje postrojbe u Domovinskom ratu

29.06.2022. 11:33:00

U organizaciji Kluba 50. samostalni bataljun Virovitica kojeg čine pripadnici 50. samostalnog bataljuna ZNG, a kasnije 127. brigade HV, 81. gardijske bojne i drugih postrojbi, danas (utorak) je obilježena 31 godina od osnivanja ovog slavnog bataljuna, piše ICV.hr .

Obilježavanje je započelo odavanjem počasti poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima na spomen obilježju na Gradskom groblju u Virovitici, a nastavljeno je prigodnom svečanosti i sportskim natjecanjem branitelja u pikadu, beli, boćanju i visećoj kuglani na Sportskom centru Vegeška.

Sve nazočne branitelje i članove braniteljskih udruga iz naše županije, ali i iz Kastva, Feričanaca i Peteranca na početku svečanosti pozdravio je predsjednik Kluba Antun Grizelj, istaknuvši pritom značaj ove prve virovitičke postrojbe.

– Ratna postrojba 50. samostalni bataljun Zbora narodne garde osnovana je 28. lipnja 1991. godine kao pričuvna dragovoljačka postrojba. Njegovi pripadnici bili su mahom domoljubi koji su se vojno organizirali i naoružali u jesen i zimu 1990. godine. Tijekom srpnja, kolovoza i rujna 1991. godine sudjelovali su u mnogim obrambenim i oslobodilačkim akcijama na našem području kao i na području Pounja, Osijeka, Pakraca, Daruvara, Grubišnog Polja, Slatine. Oni su 2. rujna, uz pripadnike Policijske stanice Virovitica, suzbili djelovanje paravojnih četničkih snaga iz sela Jasenaš te oslobodili sve vojne objekte na području tadašnje općine Virovitica. Prvi zapovjednik 50. samostalnog bataljuna bio je Mirko Rukavina, a poslije njega Marko Krstanović i Đuro Dečak – podsjetio je Antun Grizelj.

IMG_9515

Gradonačelnik Virovitice - Ivica Kirin

– Sada je već dobro znano da je rat za slobodnu Hrvatsku započeo na ovim prostorima, a 50. samostalni bataljun bila je prva postrojba koja je planove obrane sprovodila u djelo – naglasio je na ovoj svečanosti gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

– Tada smo cijeloj Hrvatskoj pokazali kako treba stvarati i braniti svoju državu. I sada kada se prisjetimo naših branitelja, a posebno onih koji su na oltar domovine položili svoj život, možemo uistinu govoriti o požrtvovnosti, hrabrosti, vjeri u Boga i što je najvažnije ljubavi prema hrvatskoj državi. I sada kada svjedočimo ratu u Ukrajini, prisjetimo se kako nam je bilo prije 31 godinu kada smo se skoro goloruki suprotstavili daleko bolje naoružanom neprijatelju, a zahvaljujući vama u tom smo ratu i pobijedili – istakao je Ivica Kirin.

IMG_9520

Zamjenik župana Virovitičko-podravske županije - Marijo Klement

U ime VPŽ i župana Igora Androvića sve nazočne pozdravio je zamjenik župana Marijo Klement koji je također čestitao braniteljima na 31. obljetnici osnutka bataljuna.

– Bez vaše odvažnosti i hrabrosti mlađe generacije ne bi imale prilike ni živjeti ni raditi u slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Čestitam vam na pobjedi, ali i na promicanju istine o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima – rekao je Mario Klement.

Na kraju se svim nazočnima obratio i saborski zastupnik, predsjednik HVIDRA-e RH i predsjednik Saborskog odbora za ratne veterane Josip Đakić koji je i otvorio sportsko natjecanje.

– Danas je dan kada se sjećamo hrabrosti, odvažnosti i ljubavi prema domovini. Tada je trebalo biti vojnik, a vi ste nukleus stvaranja Hrvatske vojske na prostoru Virovitice. Vi ste „slomili zube“ četničkim hordama u Jasenašu, Grubišnom Polju, Daruvaru, Pakracu, sve do Save. Vi ste ti koji ste zaustavili raspored Banjalučkog korpusa na ove prostore. Vi ste hrvatska snaga koja se nikad ne smije zaboraviti i oni kojima dužno poštovanje trebaju odavati svi, od lokalne samouprave do državnog nivoa vlasti. Zakon o braniteljima kojeg smo donijeli u Hrvatskom saboru jasno govori o pravima Hrvatskih dragovoljaca, veterana, invalida. Definirali smo sve i imamo još poneke dobre stavke koje ćemo predstaviti da bi Zakon bio što bolji i kvalitetniji za populaciju hrvatskih branitelja. Danas kad se nakon 31 godine sjećamo tih dana odvažnosti onda govorimo o hrabrim ljudima koji su nudili svoje živote ne bi li obranili Hrvatsku, a na žalost puno ih se nije vratilo ili su ostali trajni invalidi. Životi koji su utkani u samostalnost i suverenost Hrvatske države sigurno nisu uzaludni. Današnje vrijednosti baštinimo s hrvatskim građanima i idemo svojim europskim putem ka boljitku, razvoju i napretku – rekao je Josip Đakić koji je na kraju svog govora iskazao veliko zadovoljstvo na uspješnom uhićenju jednog od „Voćinskih krvnika“ u Domovinskom ratu.

IMG_9527

Saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH - Josip Đakić

– Jedan od počinitelja zločina u Voćinu za kojeg je izdana europska tjeralica, jučer je uhićen na grčkom graničnom prijelazu. Prema dokumentaciji hrvatskog tužiteljstva, optužen je za sudjelovanje u vojnoj postrojbi koja je uništila infrastrukturu i pogubila civile u naseljima Voćin i Hum 1991. godine. Ovo je još jedan od dokaza da je pravda koji put spora, ali dostižna. Vjerujemo da će se tako i nastaviti i da će svi zločinci odgovarati – rekao je na kraju svog govora Josip Đakić.

Među nazočnima na ovoj svečanosti bili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, zamjenik načelnika Policijske uprave VPŽ Nenad Križić, nekadašnji načelnik Kruznog štaba za općinu Virovitica, a sada voditelj Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Anto Krišto i drugi.

Nakon svečanosti, održano je sportsko natjecanje branitelja u elektronskom pikadu, belotu, visećoj kuglani i boćanju.

Rezultati:

Viseća kuglana:

1. Peteranec II. (Stjepan Turi i Darko Dotov)

2. Vukovi Taborište (Mirko Vuletić i Josip Perović)

3. Peteranec I. (Mladen Vrban i Ivica Kujavec)

Pikado:

1. Virovitica (Milan Đuradin i Nedjeljko Dunaj)

2. Peteraanec (Mladen Vrban i Darko Dotov)

3. Kastav (Nikola Pušelja i Pero Čorković)

Boćanje:

1. Vukovi Taborište (Željko Teskera i Vlado Miklaužić)

2. HVIDR-a Virovitica (Nikola i Stipe Štampar)

3. Kastav (Nikola i Franko Cvečić)

Bela:

1. Kastav (Branko Hader i Ivan Jug)

2. Klub 50. SB Virovitica (Ivan Stubičar i Stipe Kuduz)

3. HVIDR-a Virovitica (Viktor Marković i Zoran Kovačević)

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE

Izvor: icv.hr/Foto:M. Šolc/ICV.hr

Izvorni autor: bs/icv.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.