Klub navijača Dinama Vitez prisjetio se ubijene djece, žena, civila i bojovnika HVO-a u Buhinim Kućama

09.01.2022. 13:36:00

“Buhine Kuće, Vitez – današnji dan 1993. godine

S posebnim pijetetom, tugom i boli te molitvom i paljenjem svijeća prisjetili smo se ubijene djece, žena, civila i bojovnika Hrvatskog vijeća obrane u Buhinim Kućama.

Najmlađa žrtva još jednog strašnog, gnjusnog zločina Armije BiH bio je dvogodišnji Danijel Grbavac koji je ubijen dok je bio u naručju jednog od roditelja. Majka malenog Danijela također je ubijena.

Ubijani su svi, bez premca. Djedovi, bake, žene, djeca. Odrubljivane su glave, prerezani vratovi, motorom pilom sječeni udovi…

NITKO NIJE ODGOVARAO

NIKADA ZABORAVITI, POČIVALI U MIRU”, objavio je Klub navijača Dinama Vitez.

Hrvati Srednje Bosne najveće su žrtve rata muslimansko-hrvatskog sukoba. Dugo godina zlonamjerno je stvarana u hrvatskim medijima i među političarima da su Hrvati, u okruženju Armije BiH u nekoliko izoliranih enklava, agresori na Srednju Bosnu. Međutim prava je istina da su upravo Hrvati bili najveće žrtve zločinačkih napada i etničkog čišćenja Armije BiH, a jedan od tih zločina dogodio se u Buhinim Kućama kod Viteza.

“Iza te kuće moja supruga je pokošena rafalom, a ja sam pogođen u lijevu nadlakticu, na kojoj mi je dijete bilo naslonjeno. Ubili su mi dijete u naručju. Bezglavo sam trčao po dvorištu, pobješnjeli muslimanski vojnici trčali su u smjeru dječjeg plača. `Poklati!’ `Spaliti sve!’ `Allahu ekber!’- čuo sam povike bijesnih vojnika. Čuo sam i bolno “deranje” jednog čovjeka kojeg su muslimanski vojnici uhvatili. U dvorištu jedne kuće vidio sam ubijenu A.V. (ležala je na lijevom boku). Vidio sam još tri ubijene žene. Lica su im bila okrenuta prema zemlji tako da ne znam o kojim osobama se radi. Svog sina Danijela, rođenog 1992. godine nosio sam do ambulante u Vitez, a dalje je transportiran u Novu Bilu. Isti dan, od teško zadobivenih rana je umro. Ostao sam bez supruge i svog jedinog djeteta…“, ovo je dio iskaza jednog od preživjelih iz Buhinih kuća kod Viteza.

U zaseoku Buhine kuće kod Viteza, 9.1. 1994. pripadnici tzv. Armije BiH, odnosno, 7. muslimanske brigade, odreda El-mudžahid i specijalaca MUP-a RBiH, likvidirali su 27 osoba hrvatske nacionalnosti.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto: Facebook

Izvorni autor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.