KOD LJEVIČARA JE SVE MOGUĆE - PA I TO DA SEBE IZ IZBORNIH GUBITNIKA PRETVORE U "POBJEDNIKE"

20.04.2024. 14:32:00

Peđa Grbin, otužni politički klaun i gubitnik koji je prošle godine gromoglasno najavljivao kako će biti budući premijer da bi se danas sveo na idolopoklonika, potrčka i slijepog izvršitelja naloga Zorana Milanovića, na svojoj je tiskovnoj konferenciji (jučer, 19. travnja 2024.) nakon posljednje odluke Ustavnog suda, potvrdio kako je izgubio kompas (ako ga je ikad i imao) i zabrazdio još dublje nego se to očitovalo u njegovim ranijim nastupima i političkim potezima. Ne samo da je predsjednika Ustavnog suda nazvao "gnjusom", nego je ustvrdio kako se Ustavni sud "popišao na sve nas i na odluku građana" (što je vokabular dostojan izvornog i autentičnog ljevičara). No, ostavimo zasad po strani primitivizam Peđe Grbina i njegovu osobnu nekulturu i pokušajmo odgovoriti na pitanje: U ČIJE IME ON GOVORI!?

 Naime, prema rezultatima izbora, SDP i partneri dobili su 42 saborska mandata (što je 28% u odnosu na ukupne saborske mandate kojih je 150), dok su na drugoj strani HDZ i partneri dobili 61 mandat (što je 40,66% u odnosu na ukupne saborske mandate).

 Iz ovoga nije teško izvući zaključak kako su relativni pobjednici izbora HDZ i njegovi koalicijski partneri i ne postoji matematička metoda kojom se može dokazati suprotno.

 Nadalje, cjelokupna ljevica (uključujući i one regionalne stranke ili liste koje su najavile prije ili neposredno nakon izbora kako će u suradnju isključivo u okviru lijeve opcije) osvojila je 57 mandata (ili 38% od ukupnih saborskih mandata).

 Dakle, svi oni koji se deklariraju kao ljevica ili su a priori i isključivo s SDP-om i partnerima spremni pokušati formirati vlast (uključujući i sam SDP s koalicijskim partnerima) osvojili su TEK NEŠTO VIŠE OD TREĆINE SABORSKIH MANDATA!

 Pa na koji se "narod" i na koju "volju građana" pozivaju Grbin i Milanović kako bi prikrili flagrantno kršenje Ustava i nasilje nad pravnim poretkom ove zemlje i svoj očiti poraz pretvorili u "pobjedu", te manipulacijama, zakulisnim igrama, pritiscima i prijevarama pokušali građanima Republike Hrvatske nametnuti svoju vlast!?

 Na drugoj strani ostaje onih 72 % građana (naravno, od onih koji su izašli na izbore) koji nisu dali svoje glasove SDP-u i njihovoj koaliciji! S kojim pravom danas ova dvojica UZURPATORA USTAVA I PRAVNOG PORETKA svojataju tih 72 % građana (odnosno volju gotovo tri četvrtine građana koji su izašli na izbore i dali svoj glas drugim strankama i opcijama)!? Da su htjeli Grbina i SDP (i Milanovića za premijera), oni bi zacijelo zaokružili njihovu listu, ali - NISU!

 U Hrvatsku je na velika vrata ušlo bezvlašće - preko ljevičarskog i anarhističkog uličnog aktivizma koji se najprije probio u Sabor, potom i u stožernu ljevičarsku stranku (SDP), pa na kraju i u instituciju predsjednika države, što je posebno tragično ali i vrlo opasno.

 Nije potrebno biti ustavno-pravni stručnjak pa shvatiti kako aktualni predsjednik države ne samo da ne poštuje institucije zemlje za čiju je stabilnost zadužen, nego ih pokušava razoriti i pod krinkom "volje naroda" uspostaviti svoju vlast i to tako što će evidentne izborne gubitnike pretvoriti u "pobjednike".

 A što ćemo s onih 62 % građana koji nisu dali svoj glas ni jednoj od opcija svrstanih pod zastavu ljevice!? Što s njima!? Mora li ta većina trpjeti nasilje i samovolju izbornih gubitnika i iz dana u dan gledati na javnoj sceni izljeve njihova primitivizma!?

 Koji to ustavno-pravni stručnjak može opravdati uplitanje predsjednika države u izbore i čak otvoreno stavljanje na stranu jedne stranke, uz najavu da je kandidat za budućeg premijera!? Tko god to može, neka izađe pred kamere i argumentirano obrazloži svoj stav!

 Iz toga proizlaze i svi nesporazumi vezano za Ustavni sud i njegove odluke. Da nije bilo teškog kršenja Ustava od strane osobe koja je zadužena za njegovo čuvanje i provođenje (jer zato i jest na poziciji šefa države - među ostalim, položio je prisegu da će poštivati Ustav i pravni poredak zemlje na čiju je čelnu dužnost izabran od građana), ne bi bilo ni reakcija Ustavnog suda, kao što ih u toj formi u više od tri desetljeća hrvatske državne samostalnosti nije niti bilo.

 Ustavna stručnjakinja, predstojnica Katedre za ustavno pravo Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Sanja Barić, vezano za najnovija događanja i ozračje u društvu nakon posljednje tiskovne konferencije Ustavnog suda, kaže među ostalim:

"Ustavni sud je doveden u jednu stravičnu situaciju, jer predsjednik države od onog 15. 3. do danas - i danas - teško krši Ustav Republike Hrvatske…Isključiva je odgovornost na strani predsjednika države…Pozivam na jednu stvar: zamislite da u ovom trenutku, pod ovim Ustavom imamo predsjednika dr. Tuđmana ili predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović i da radi sve, apsolutno sve što i sadašnji predsjednik! Pa zar bi vi doista smatrali da je to sve skupa u redu?"

 Treba li ovome što dodati!? Koji to ustavno-pravni stručnjak može pobiti iznesenu argumentaciju dr. sc. Sanje Barić i obrazložiti pravnim argumentima pravo kršitelja Ustava Republike Hrvatske da čine ono što čine!? Koji!?

  1. Predsjednik države po Ustavu ove zemlje mora biti nestranačka osoba (zato je i dužan napustiti stranku odmah nakon što je izabran na tu dužnost);
  2. Predsjednik države mora biti predsjednik svih građana i ne smije se ideološki opredjeljivati - a kamo li stavljati se na stranu bilo koje opcije ili političke stranke;
  3. Predsjednik države ne smije narušavati ugled zemlje koju predstavlja, kršiti njezine zakone niti razarati institucije državne vlasti, nego naprotiv, uvažavati ih, štititi i brinuti se o usklađenom djelovanju tih institucija i harmoniji u društvu;
  4. Predsjednik države je JEDINA osoba u zemlji koja NEMA PRAVO sudjelovanja u izborima kao kandidat za Sabor, on ne može biti mandatar za sastav Vlade, niti se smije uključivati u izbornu kampanju na bilo čijoj strani - jer to su ponašanja protivna Ustavu koja grubo narušavaju trodiobu vlasti i ustavni poredak;
  5. Voditi razgovore sa strankama i koalicijama (nakon izbora) i u isto vrijeme s pozicije predsjednika države koristiti svoju političku moć kako bi se prikupili potpisi izabranih zastupnika potrebni da bi on sam kao mandatar potom preuzeo Vladu i postao premijer (!?) - to je ne samo protuustavno i protuzakonito, nego se protivi zdravom razumu i toga nema ni u jednoj civiliziranoj zemlji na svijetu;
  6. Ustav je najviši akt i predstavlja pravni temelj države - on je iznad svih nas građana, iznad bilo koje institucije i pojedinca, pa i predsjednika države, a Ustavni sud je institucija koja brine o primjeni Ustava i njegovu poštivanju, što piše i u Članku 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske:

 

  1. Ustavni sud jamči poštivanje i primjenu Ustava Republike Hrvatske i svoje djelovanje temelji na odredbama Ustava Republike Hrvatske i Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske
  2. Ustavni sud je neovisan o svim tijelima vlasti…

 (Vidi: https://www.zakon.hr/z/137/Ustavni-zakon-o-Ustavnom-sudu-Republike-Hrvatske)

 Dakle, NITKO nema pravo ponašati se protuustavno i protuzakonito, a pogotovu ako se nalazi na poziciji političke moći - što je ta pozicija u društvenoj hijerarhiji viša, veća je i odgovornost.

 Pametnom dosta. Nama ne trebaju anarhija, nasilje, kaos i bilo čija samovolja i samovlašće i dužni smo tomu pružiti otpor. Za ovu zemlju je proliveno previše krvi da bi smjeli dopustili bilo komu da se s njome i njezinim Ustavom poigrava i zlorabi demokraciju i volju građana iskazanu na slobodnim višestranačkim izborima.

 

Zlatko Pinter

Izvorni autor: Zlatko Pinter/PDN/Foto:novilist.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.