KOLICA ZA ŽIVOT Potresna priča stopostotnog ratnog invalida iz Imotske krajine, molbu samozatajnog Petra svojedobno su hladno odbili u Zagrebu, godinama je šutio. Sve dok nisu reagirali suborci

15.12.2022. 11:12:00

Nakon pune 21 godine stopostotni ratni vojni invalid Petar Lojić Bugarić iz Runovića kod Imotskog, pripadnik legendarne Treće bojne iz sastava Četvrte gardijske brigade, dobio je električna kolica.

- Još 2001. godine, od tadašnjeg ministarstva koje se skrbilo od braniteljima, zamolio sam pisanim putem da su mi kao 100 postotnom ratnom vojnom invalidu potrebna električna kolica s obzirom na moju situaciju. Dobio sam odgovor od tadašnje tajnice da je riječ o pomagalu u rangu automobila i da puno pitam.

U kojem je rangu bio moj život kada sam krenuo u borbu za oslobađenje moje domovine, pitao sam je, ali odgovor nikada dobio nisam. I od tada više nikoga ništa nisam pitao. No, stanje mi se pogoršalo, bez obje sam noge, a moram u trgovinu, otići kod liječnika, pa su mi stara kolica koje pokrećem rukama postale itekako teška za kretanje.

Onda sam se prije deset dana odlučio obratiti mojoj udruzi veterana Četvrte gardijske brigade. I evo vidite, u samo deset dana ratni suborci donijeli su mi na dar ono što mi život sada znači, a to su električna kolica. Hvala im do neba, od srca, ovo je pravi istinski i ljudski božićni dar - istaknuo je Lojić.

Poklon su donijeli Borislav Lapenda Lav, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, te njezini članovi, pukovnik u miru Mirko Čondić koji je i sam stopostotni ratni vojni invalid, te Ranko Braco Lozo i Srećko Župić.

- Doznali smo da je našem Petru to hitno potrebno i odmah smo se dali u akciju. Djeca naših branitelja su organizirali tombole i brzo se uz ostale donacije prikupio iznos za kolica.

Da smo to znali i prije riješili bismo, ali ima naših suboraca poput Petra koji su samozatajni, ne pitaju, ponosni su, a mi upravo takve molimo da nam se jave kako bismo pokušali riješiti njihove probleme. Naša udruga je samo ove godine prikupila oko 1,5 milijuna kuna i podijelila ih potrebitim bojovnicima diljem Hrvatske.

Već do Nove godine bit će riješen i problem s Petrovom kupaonicom i sanitarnim čvorom. Bio sam u Ministarstvu branitelja i to je već riješeno - naglasio je Lapenda.

Dirljiv je to bio predblagdanski susret u Runovićima, stisak ruku i zagrljaji, poneka suza ratnih prijatelja i sjećanje na junačke dane u obrani juga naše domovine, ispunili su atmosferu emocijama.

Izvor: slobodnadalmacija.hr/Foto:Braco Ćosić

Izvorni autor: Braco Ćosić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.