Koliko i kada štiti cjepivo, kako se ponašati nakon primljene doze: Mikrobiolog objašnjava čega se treba pridržavati

30.03.2021. 17:42:00

U Hrvatskoj su drugom dozom zaključno s ponedjeljkom cijepljene 86.252 osobe, dok je prvu dozu cjepiva primilo 281.206 osoba. Utrošeno je dosad 453.710 doza cjepiva, a cijepljeno je 367.458 osoba. Kako se trebamo ponašati nakon primitka cjepiva i čega se trebamo pridržavati, odgovara mikrobiolog, prof.dr.sc. Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek

'Već nakon prve doze manja je šansa za zarazu i teže oblike bolesti', kaže za tportal mikrobiolog Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Napominje kako se i nakon primitka cjepiva treba ponašati odgovorno te pridržavati preporuka kako bismo zaštitili sebe i druge, što uključuje nošenje maske, fizičku distancu, kao i izbjegavanje većih druženja te okupljanja, ali i često pranje ruku.

Drenjančević kaže kako se i nakon cijepljenja možemo zaraziti, ali ne bismo trebali imati teže oblike bolesti.

Cijepljeni, a zarazili se?

'Cijepljenje je velika prednost. Cilj je cijepiti što više ljudi kako bi se spriječili teški oblici bolesti, smrtni ishodi, ali i smanjila opterećenost zdravstvenih resursa', naglašava.

Na čest upit kako to da su neki primili cjepivo i unatoč tome zarazili se koronavirusom, odgovara da se to može dogoditi, ali ne zbog cjepiva, nego zato što ono još nije razvilo svoj pun učinak.

'Određenu razinu imunosti možemo očekivati dva tjedna nakon prve doze, ali ta imunost neće biti razvijena u punoj mjeri i neće spriječiti razvoj bolesti. Puna učinkovitost cjepiva postiže se 10 do 14 dana nakon primljene druge doze. Zaštita cjepivom nije stopostotna, no ako se osoba zarazi nakon cijepljenja, klinička slika trebala bi biti blaža ili simptoma ne bi trebalo biti. Stoga je potrebno pridržavati se svih epidemioloških mjera i nakon cijepljenja', odgovaraju i na službenoj stranici koronavirus.hr.

Koliko traje imunost

Naš sugovornik napominje kako se puno toga već zna te da većina cjepiva priznatih u Europskoj uniji sto posto štiti od smrtnog ishoda bolesti Covid-19.

'Ako prebolimo bolest Covid-19 ili se cijepimo, razvijamo imunost. Točno trajanje imunosti nakon preboljenja ili nakon cijepljenja tek će se utvrditi. Bolest se pojavila prije godinu dana i trenutno se ne može znati točno trajanje imunosti', odgovaraju građanima i na koronavirus.hr o tome što je dulje omogućava - cjepivo ili preboljenje koronavirusne bolesti.

Kako bismo postigli kolektivni imunitet, napominje Drenjančević, potrebno je cijepiti najmanje 70 posto građana.

Zaključno s 29. ožujka, utrošeno je 453.710 doza, a cijepljeno je 367.458 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 281.206 osoba, dok su drugom dozom cijepljene 86.252 osobe, priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite na svojim službenim stranicama.

Izvor: tportal.hr/Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Izvorni autor: Ivana Barišić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.