KOMEMORACIJA U KUSONJAMA: Sjećamo se poginulih, pitamo za zločince

08.09.2020. 19:28:00

Zbog mladih naraštaja važno je prisjećati se prošlosti i stradavanja hrvatskih branitelja kako se to nikad ne bi ponovilo, a njihova žrtva trajno nas obvezuje na očuvanje i promicanje povijesne istine i na izgradnju države za kakvu su se zajedno borili, uz nužno otkrivanje zločinaca i njihovo privođenje pravdi, zajednička je misao govornika na komemoraciji koja je danas održana kod kapele Male Gospe u Kusonjama u povodu obilježavanja 29. i 27. obljetnice stradavanja bjelovarskih branitelja.

Milanović: „Više kuća nego ljudi“

Komemoraciji je prisustvovao predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je naglasio kako je Hrvatska nakon rata pokazala velikodušnost, jer je „velikodušno oprostiti i donijeti zakon o amnestiji, o nekažnjavanju svih onih koji su sudjelovali u pobuni protiv Republike Hrvatske, a nisu počinili ratne zločine.“Osvrnuo se također na činjenicu kako u ovom kraju, ali i u drugim krajevima gdje je prošao rat, ima više kuća nego ljudi. „U Kusonjama je živjelo mnogo Srba, danas nema skoro nikoga i to je cijena koje je političko ludilo platilo i dovelo taj narod do socijalnog uništenja. Hrvati su također platili veliku cijenu, jer je također puno kuća a premalo ljudi. Toga, da nije bilo rata i agresije na Hrvatsku, ne bi bilo.“Predsjednik Milanović je naglasio kako ova zemlja duguje svoju slobodu malom broju hrabrih ljudi i kako se nada da će jednog dana pravda biti zadovoljena iako je prošlo puno godina i neke je stvari vrlo teško, gotovo nemoguće utvrditi.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević istaknula je kako današnjim danom započinju komemoracije na našem području, i ulazimo u jesen sjećajući se svake žrtve i svakog branitelja koji je bio u Pakracu kada je trebalo braniti domovinu. „Zbog svakog poginulog, ranjenog ili nestalog, trebamo prenositi istinu o Domovinskom ratu. Pričajte vašoj djeci, ne kako bi nekoga zamrzili nego kako bi znali cijeniti hrvatske branitelje, našu današnju slobodu i domovinu i kako se `91. godina i rat više ne bi ponovili. Svaka žrtva ima svoje ime i prezime, ali isto tako i počinitelj nedjela ima ime i prezime“, rekla je gradonačelnica i navela kako će početkom listopada u centru Pakraca biti završeno spomen obilježje svih poginulih branitelja na našem području, kojih je više od 300.

Bjelovarski-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je kako je ovo mjesto od posebnog pijeteta za njegovu županiju. „Oni koji su išli u rat, išli su sa srcem i htjenjem očuvanja hrvatske države. Nitko nije mislio da će se događati takvi zločini kao što su dogodili ovdje u Kusonjama, nad ranjenim hrvatskim braniteljima“, rekao je Bajs i dodao da do sada još nije utvrđeno tko je krivac za taj zločin, ali da se to mora utvrditi i u konačnici kazniti.

Ante Deur „Najveći je grijeh zaborav“

Okupljene je pozdravio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur rekavši da je najveći grijeh zaborav i da ne treba dopustiti da nas taj grijeh obuzme. „Mi nosimo svjedočanstvo vremena i moramo biti predvodnici istine o Domovinskom ratu. Budimo ponosni na sve poginule i ne dopustimo da nam netko to okalja.“

Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH, odao je priznanje obiteljima poginulih i zahvalio svim braniteljima na slobodi koju danas živimo i za koju su nažalost mnogi dali svoje živote rekavši da smo u Domovinskom ratu platili veliku cijenu, ali danas imamo svoju državu, čime smo ostvarili san svojih predaka i predstoji nam stvoriti temelje za bolju budućnost i bolji život naše djece. „Danas nam treba ono isto zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu, a hrvatski branitelji u mnogočemu trebaju biti uzor cijelom našem društvu kako se voli domovina, jer domoljublje po žrtvi se mjeri.“

U uvodnom dijelu komemoracije, u ime Udruge specijalne jedinice policije Omege i svih branitelja obratio se Žarko Čanađija koji je sve okupljene podsjetio na početak rata u Hrvatskoj i u Pakracu, naglasivši da su branitelji u ratu pokazali što znači zajedništvo, sloga i hrabrost. Međutim, kritički se osvrnuo i na preveliki broj braniteljskih udruga koji su branitelji osnovali nakon rata, a zbog čega su danas razjedinjeni u svom djelovanju. Pozvao je također na kažnjavanje krivaca uz riječi „Nismo za progone i zatvaranja, jer svatko može pogriješiti i odabrati pogrešnu stranu, ali na tom putu može biti dostojanstven i častan. Svi koji su počinili ovaj zločin trebaju biti osuđeni, jer to nije bilo slučajno.“

Mimohod i sveta misa

Ovogodišnja komemoracija započela je već tradicionalno okupljanjem kod spomen obilježja Rakov Potok odakle je krenuo Mimohod istine prema kapelici Male Gospe gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja i poštovanja 23 poginulih.

Nakon komemoracije svetu misu zadušnicu predvodio je Bjelovarsko-križevački biskup msgr.dr. Vjekoslav Huzjak, a svečani ton komemoraciji dali su članovi policijske klape „Sveti Matej“ iz Bjelovara.

 

 

Izvor: pakrackilist.hr/Foto:pakrackilist.hr

Izvorni autor: Silvia Feltrin

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.