Komisija za ‘prohibiciju‘: splitski gradonačelnik osnovao skupinu za zabranu ispijanja piva na zidiću

01.11.2020. 10:43:00

Kada ne znaš kako riješiti problem - osnuj komisiju. Prokušano je to nepisano pravilo kojim se, naravno i iz formalno-pravnih razloga poslužio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara u namjeri da na tragu brojnih europskih metropola zabrani ispijanje alkohola na javnim površinama.

Nakon rujanske sjednice Gradskog vijeća na kojoj se raspravljalo o toj temi poteštat je imenovao tročlanu radnu skupinu za izradu Odluke o zabrani ispijanja alkohola na javnim površinama na području Splita.

U tom tijelu će sjediti Goran Dlaka, voditelj Odsjeka za redarstvo, Leona Grgić, viša savjetnica za upravljanje i kontrolu poslovanja gradskih poduzeća, te Jurica Šalinović, glavni komunalni redar.

Spomenuti trio u "dotu" je dobio zadatak izrade propisa kojom će se drugi put u tri godine pokušati regulirati situacija s konzumacijom "pivice" i sličnih tekućina po zidićima, gradskim parkovima i sličnim površinama.

U ranijem navratu, i to u sličnoj, završnoj fazi svojeg mandata, to je neuspješno pokušao ostvariti Ivo Baldasar, izuzimajući od svojevrsne prohibicije područje Matejuške, kao i balotališta, osim onih koji se nalaze na udaljenosti do 100 metara od škola i dječjih vrtića.

U okršaj s istim komunalnim, zdravstvenim i sociološkim problemom kreće i aktualni prvi čovjek Banovine, a pod ruku mu idu porazne policijske statistike koje govore da pod Marjanom raste broj prekršaja protiv javnog reda i mira, pri čemu je na uzorku od 950 incidenata vidljivo da je njih 391 ili više od 40 posto povezano s pijanstvom na javnom mjestu.

Članovi povjerenstva morat će izrađeni dokument najprije ponuditi na javno savjetovanje, a konačni prijedlog odluke naći će se na klupama gradskih vijećnika. Budući da se slične stvari često pokažu kao mrtvo slovo na papiru, znatno važnija faza bit će provedba dokumenta u praksi, na zidićima i šentadama, što se, ako se poslužimo primjerom Makarske koja sličan propis ima već 11 godina, pokazalo kao sve manja prepreka kako je vrijeme odmicalo.

Angažman komunalnih redara na ostalim poslovima dosta je utjecao na njihovu ulogu u "prohibiciji", pa su ljubitelji druženja na otvorenom uz čašicu ili bocu alkohola mogli nastaviti s tim običajima bez straha da bi ih netko mogao upozoriti, otjerati s javne površine ili kazniti.

Hoće li ova odluka ugledati svjetlo dana u Splitu i kako će se nadzirati cijela situacija koju mnogi opravdavaju mediteranskim stilom života, pokazat će idući mjeseci.

Izvor: jutarnji.hr/Foto: Duje Klarić/Cropix/Ilustracija

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.