Konstituira se Sabor, stigli zanimljivi gosti: ‘Ne mislim da će biti nekih žučnih stvari’

16.05.2024. 11:09:00

Od 11 sati održava se konstituirajuća sjednica 11.saziva Hrvatskog sabora. Novoizabrani zastupnici izabrat će predsjednika i potpredsjednika Sabora te članove Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer  Andrej Plenković  objavio je da će potpredsjednici sabora iz reda vladajućih biti  Željko Reiner  (HDZ),  Ivan Penava  (DP) i F urio Radin  (manjine).

Osim toga, zastupnici će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati svoju dužnost, a istovremeno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora. Odluku o sazivanju prvog zasjedanja donio je predsjednik Zoran Milanović, na temelju odredbi Ustava i Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor.

Sjednicu Sabora pratimo UŽIVO

10:50 Došli su Kolinda Grabar Kitarović i Stipe Mesić

10:45 Plenković stigao u Sabor, dolaze i zastupnici

Andrej Plenković stigao je na konstituirajuću sjednicu Sabora. Stižu i drugi zastupnici.

10:40 Dabro: Ne mislim da će biti žučnih stvari

Josip Dabro, DP-ov ministar poljoprivrede, dao je kratku izjavu za medije o tome što danas očekuje. “Očekujem ono što je zakonom i Ustavom propisano – konstituiranje, zakon o Vladi, i to je to, ne mislim da će biti nekih žučnih stvari.”

10:30 Što se danas događa u Saboru?

Novoizabrani zastupnici će položiti svečanu prisjegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istovremeno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Svi će zastupnici prisegnuti da će svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se zauzimati za svekoliki napredak države. Na konstituirajućoj sjednici može se izabrati i Odbor za izbor i imenovanja.

Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Republike dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji mu je donio 78 potpisa potpore.

Izbor Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Nakon izbora predsjednika, Sabor mora izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika.

MIP podnosi i izvješće o zastupnicima koji su dali ostavke na zastupničku dužnost ili stavili mandat na mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojiva sa zastupničkom dužnošću, kao što je npr. dužnost ministra ili državnog tajnika, župana i slično, te imenima osoba koje će ih mijenjati u saborskim klupama.

O tome, prema Poslovniku, moraju obavijestiti predsjednika Sabora 24 sata prije početka prve sjednice na kojoj, umjesto zastupnika koji su dali ostavku ili stavili mandat u mirovanje, sudjeluju njihovi zamjenici.

Izbor predsjednika i potpredsjednika Sabora

Osim predsjednika, Sabor bi na prvoj sjednici mogao izabrati i pet potpredsjednika, među kojima će Furio Radin biti iz reda nacionalnih manjina, a Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Željko Reiner bit će potpredsjednik Sabora iz reda HDZ-a. Dva potpredsjednička mjesta pripadaju oporbi.

Jandroković će voditi sjednicu

Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović. S obzirom da parlamentarna većina nije upitna, za očekivati ​​je da će se Sabor u četvrtak i konstituirati, odnosno da će za svog predsjednika treći put izabrati Gordana Jandrokovića. Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do svog ponovnog izbora, jer tako nalazi saborski Poslovnik.

Konstatirajuću sjednicu možete pratiti OVDJE

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: M.P./Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.