Kontejner koji električnu energiju i pijesak pretvara u solarne ploče

03.08.2021. 09:14:00

Projekt luksemburškog startupa namijenjen je borbi protiv klimatskih promjena, ali ideja bi se mogla iskoristiti i prilikom osvajanja Mjeseca, Marsa i dalje u svemiru

Luksemburški startup Maana electric osmislio je ​​kontejnere koje mogu izgraditi solarne panele koristeći samo električnu energiju i pijesak. Žele ih instalirati u pustinjama širom planeta kako bi pomogli u borbi protiv klimatskih promjena.

Prejednostavno da bi bilo istinito

No, bude li sve išlo prema planu, u startupu se nadaju da će svoje kontejnere poslati i na Mjesec, Mars pa i dalje kako bi budućim svemirskim kolonijama pomogli s njihovim energetskim potrebama.

Proces proizvodnje takozvanih Terraboxa čini prejednostavnim da bi bio istinit. To je, kažu u startupu, "potpuno automatizirana tvornica, sposobna proizvoditi solarne ploče koristeći samo pijesak i električnu energiju".

Te mini tvornice stanu u kontejnere, što znači da se mogu transportirati na udaljene pustinjske lokacije gdje mogu proizvesti solarne ploče potrebne za prikupljanje čiste solarne energije.

Potencijalno revolucionarni proizvod mogao bi pomoći i u smanjenju ovisnosti operatora obnovljive energije o Kini, gdje se trenutno proizvodi većina fotonaponskih solarnih panela.

Izvor energije za svemirska putovanja

U Maana Electricu kažu da će svoju tehnologiju na Zemlji isprobati već dogodine. Istovremeno razvijaju i verziju Terraboxa dizajniranu za pretvaranje lunarnog regolita u silicij visoke čistoće. To bi mu, teoretski, trebalo omogućiti godišnju proizvodnju solarnih panela kapaciteta jednog  megavata.

Proces izgradnje solarnih ploča ujedno oslobađa kisik kao nusprodukt, koji bi budući astronauti mogli koristiti za stvaranje prozračnog okruženja u svemiru.

Svemirski Terrabox tvrtke Maana Electric dizajniran je tako da bude što lakši kako bi se mogao transportirati daleko od Zemlje. Zemaljski i svemirski Terrabox dijele približno 60 posto istih tehnologija.

Mjesec prekriven panelima

Ova bi tehnologija mogla pomoći NASA-inim misijama Artemis i Lunar Gateway da već u ovom desetljeću vrate ljude na Mjesec. 

Njemačka solarna kompanija Desertec tvrdi kako bi se pokrivanjem samo malog dijela Sahare solarnim panelima moglo osigurati dovoljno energije za cijeli planet; zamislite onda što bi se moglo postići postavljanjem velikih solarnih farmi na Mjesecu.

Uspiju li planovi NASA-e i tvrtki poput Maana Electrica, Mjesec bogat energijom mogao bi funkcionirati kao odskočna daska za civilizaciju koja leti u svemir.

Izvor: Bug.hr

Izvorni autor: Mladen Smrekar

Autor: