Kontroverzni nastupi izvođača s četničkim repertoarom ponovno planirani u Lici i Dalmaciji

13.09.2024. 08:53:00

I ove godine, tzv. krajiški pjevači nastupaju u mjestima s većinski srpskim stanovništvom, pretežno u Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji. Ovi izvođači, poznati po tome što u svojim repertoarima imaju i četničke pjesme, najčešće se pojavljuju na seoskim slavama. Najnovije najave uključuju nastup Ranka Stanića Džimija na proslavi Male Gospojine 21. rujna u Mazinu, općina Gračac.

Džimi je poznat po izvođenju pjesme "Pozdravi mi Krajinu", koju u originalu pjeva Baja Mali Knindža, a često nastupa i u društvu članova dvojca Žare i Goci, koji su autori pjesme posvećene Ratku Mladiću.

Kontroverzni dvojac poznat je i po pjesmi "Ja sam rođen đe džamije nema", koja svojim tekstom širi mržnju prema muslimanskoj zajednici:

"Ja sam rođen ‘đe džamije nema, muslimane mrzim od malena. Da zna kurva kakva je slanina, nikad ne bi ljubila Turčina. Oj, Turkinjo, ‘đe su ti dimije, u četnika oko redenika!".

Žare, koji posljednjih godina nastupa u duetu ‘Žare i Milenko’, lani je bio najavljen kao izvođač na proslavi Velike Gospojine u Mazinu, o čemu je Narod.hr i ranije pisao. Milenko Krndija na svom repertoaru ima pjesmu "Dođi kući Momčilo", posvećenu četničkom vojvodi Momčilu Đujiću.

Kako je Narod.hr ranije pisao, organizaciju prošlogodišnjeg koncerta u Mazinu preuzeo je Rajko Obradović. U prvoj verziji plakata stajalo je uz njegovo ime kao organizatora i SNV, tj. Srpsko narodno vijeće kojem je na čelu Milorad Pupovac. Nakon što se o tome pisalo, osvanula je nova verzija plakata na kojem je uklonjen natpis ‘SNV’.

Obradović, pripadnik Srpskog narodnog vijeća i član SDSS-a, tada je za Zadarski list izjavio:

"Ne znam je li došlo do greške u vezi objave da Srpsko narodno vijeće organizira ovu slavu, no to je pogreška, organizator je Vijeće srpske nacionalne manjine Gračaca."

Za taj je medij tvrdio kako će od najavljenih izvođača pjevati Dragana Lošić Petrović, ali ne i duet Žare i Milenko, te Rajko Kojčinović. Oni su navodno svi tada dobili koronu.

Izvor: Narod.hr

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.