‘KORONA NAS METE, TO JE STRAVA, ŠTO GOD DA KAŽEM REKAO BIH KRIVO’: Vukovarski branitelji o Medvedoj najavi Kolone sjećanja

10.11.2021. 21:25:00

Ministarstvo hrvatskih branitelja danas je objavilo protokol za Kolonu sjećanja kojom će se obilježiti 30. obljetnica stradanja Vukovara.

Ministar Tomo Medved apelirao je na sve da u svojim domovima zapale svijeće i pomole se za sve žrtve te na prikladan i dostojanstven način odaju počast žrtvama Domovinskog rata. One koje dolaze u Vukovar pozvao je da se pridržavaju svih mjera, vodeći brigu o svojoj sigurnosti i sigurnosti svih drugih.

Potvrdio je da Ministarstvo neće organizirati prijevoz, niti će to činiti neko drugo državno tijelo.

Što god da kažem, rekao bih krivo

Pitali smo i vukovarske veterane što misle o najavama, je li to s obzirom na situaciju prikladan način obilježavanja.

“Što god da kažem, rekao bih krivo”, kaže nam Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. “Sad je strahota, kod nas u Vukovaru svaki dan po dvoje-troje umiru… Umiru moji prijatelji, večeras je umro moj učenik”, rekao nam je vidno potresen Rehak.

Kolone kakve su bile nekada veliki rizik za sve

“Bilo bi ružno da ne sjetimo svojih prijatelja, da ne dođemo svi, ali nisam pametan. Mete nas, to je strava. Volio bih da se obilježi dostojanstveno, ali ako je opasno po život… Dosta nas je nestalo, pobijeno, umrlo u miru, a evo, sad svaki dan idemo na sahrane… U subotu smo sahranili jednog, u nedjelju jednog, pa u ponedjeljak… A i dečki u Zagrebu što su umrli, Bože sačuvaj”, kaže.

Damir Maduna, vukovarski branitelj koji je bio kandidat za gradonačelnika na proteklim izborima, poziva na oprez. Kolone kakve su bile nekada ocijenio je prevelikim rizikom za sve.

“Zaista, teško je biti racionalan i realan, ali činjenica da pandemija napreduje, da nije dobra situacija iz dana u dan. Vremena za pijetet će biti i kasnije, kad se situacija smiri. Tko je tu, tu je, Vukovarci su ovdje, iako vjerujem da će mnogi doći u svom aranžmanu. Opet, mislim da kolone kakve su bile do sada, po 100.000 ljudi bile veliki rizik za sve. Trebamo biti racionalni i ponašati se kako moramo, smatra Maduna.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Danijel Radman

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.