'Korona prijeti na sve strane. Naše mjere su najliberalnije s obzirom na rekordne brojke'

16.10.2020. 13:00:00

'Virus ulazi u zdravstveni sustav, kuca na vrata staračkih doma, stanje je ozbiljno. Ako uskoro ne primimo stvar u svoje ruke, dopustit ćemo da virus upravlja našim životima', poručuje Beroš

Ministar zdravstva Vili Beroš daje izjavu medijima, vezano uz pogoršanje epidemiološke situacije.

Posljednjih par dana nižu se rekordi u broju novozaraženih korona virusom. Jučer ih je bilo 793, a danas opet najviše dosad u jednom danu - čak 1131 novozaraženi.

PRATITE UŽIVO:

- Danas je 235. dan od pojave pandemije i svjedočimo nečemu što nije samo specifično u Hrvatskoj. Dnevni brojevi novozaraženih rastu. Prvi put je brojka prešla 1000. Uz to treba pripomenuti da virus ulazi u zdravstveni sustav, kuca na vrata staračkih doma, stanje je ozbiljno - rekao je ministar.

- Ako uskoro ne primimo stvar u svoje ruke, dopustit ćemo da virus upravlja našim životima. Zdravstveni sustav trenutno funkcionira jer se djelatnici trude, no to ne može sanirati neodgovorno ponašanje svakog od nas - poručuje Beroš.

Iako je ranije Stožer izvijestio da je u posljednja 24 sata preminuo jedan pacijent, Beroš javlja da se radi o troje preminulih.

'Pokušavamo balansirati mjere, pogledajte brojke'

- Ovo nisu brojevi da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja. U KBC Rijeka popunjeno je 31 posto, u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC Split, 27, u KB Dubrava 60 posto. KB Sveti DUH, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Osijek, Vinogradska i to klinika za tumore, OB Našice i OB Zabok, bolnice su u koje je virus ušao u par dana. Moramo misliti na to tko će nas liječiti - poručuje Beroš.

- Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih - dodaje ministar.

'Nije nam cilj zatvoriti gospodarstvo, naše mjere su najliberalnije s obzirom na brojke'

- Mi čitavo ovo vrijeme pokušavamo donijeti mjere da život funkcionira. Sad se revitaliziraju mjere koje smo mi donijeli, a to su najliberalnije mjere koje su s obzirom na povećanja - kazao je Krunoslav Capak i poručio građanima da se pridržavaju mjera. 

- Nadamo se da će kroz tjedan do 10 dana pridržavanjem mjera pasti brojke - dodao je.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 4233. Inače, 5. travnja smo premašili brojku od 1182 slučaja zaraženih u Hrvatskoj, što znači da nam je skoro mjesec i pol trebalo da dođemo do broja slučajeva koje sad imamo u jednom danu.

Izvor: 24sata/ Foto: 24sata/Facebook live

Izvorni autor: Kristina Trupeljak, Kristina Uremović/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.