KORONA VIRUS: U Italiji zabilježena još dva slučaja zaraze, a bolest je utvrđena i kod dvoje Srba na kruzeru!

25.02.2020. 11:24:00

U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, u Japanu je umro četvrti putnik s broda "Diamond Princess", a Južna Koreja je prijavila novih 60 slučajeva zaraženih korona virusom. Na kruzeru su zaražena dva državljana Srbije , a u Italiji su zabilježena još dva slučaja korona virusa.

10.27 Južnokorejske zdravstvene vlasti u utorak su objavile kako planiraju testirati više od 200 tisuća članova vjerske zajednice, središta epidemije koronavirusa u toj državi koja broji 977 zaraženih, dok predsjednik Moon Jae-in ocjenjuje situaciju "jako teškom".

Brzo širenje zaraze u Južnoj Koreji potaknulo je strahove da se koronavirus, za koji se vjeruje da se pojavio u prosincu u kineskom gradu Wuhanu, pretvara u pandemiju. 

Oko 68 posto južnokorejskih slučajeva povezano je s vjerskom zajednicom Shincheonji u kojoj je 61-godišnja žena proširila koronavirus, no i dalje se ne zna kako je ona zaražena. 

Južna Koreja je izvijestila i o desetom smrtnom slučaju od virusa, dok je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) izvijestio o 144 nova potvrđena slučaja zaraze. 

Veliki broj novih slučajeva zabilježen je u jugoistočnom gradu Daeugu, u kojemu se nalazi vjerska zajednica Shincheonji, te u obližnjoj pokrajini Sjeverni Gyeongsang, navodi KCDC.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in nazvao je situaciju "jako teškom" tijekom svog prvog posjeta Daeguu od početka epidemije i rekao je da će idući tjedan biti ključan u borbi za suzbijanje koronavirusa.

Čelnik vjerske zajednice Shincheonji kazao je kako je pristao vlastima dati imena svih članova u Južnoj Koreji. Mediji procjenjuju kako ih je 215 tisuća. 

Vlada će provesti testove na koronavirus nad svim članovima "što je prije moguće" jednom kad dobiju popis, priopćio je ured premijera. 

"Ključno je testirati sve članove crkve kako bi se zaustavilo širenje virusa i smirila zabrinutost javnosti", dodaje se u priopćenju. 

Zamjenik ministra zdravstva Kim Kang-lip kazao je kako je prioritet testiranje 1,3 od sveukupno 9,2 tisuće članova te zajednice u Daeguu koji imaju simptome bolesti, što će biti dovršeno do srijede. 

Osnivač crkve je samoprozvani mesija Lee Man-hee. On je poručio da surađuju s vlastima kako bi se zaustavilo širenje bolesti te da će se osim njezinih članova testirati i ljudi koji prolaze programe obuke u toj zajednici. 

09.15 Dvoje od 11 državljana Srbije na kruzeru Diamond Princess, usidrenom u japanskoj luci Yokohama, pozitvno je na koronavirus (Covid-19), potvrdilo je u utorak srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova (MIP).

"Iz Ministarstva vanjskih poslova Japana su nas danas obavijestili da je dvoje od preostalih 11 državljana Srbije, članova posade na brodu Diamond Princess, pozitivno na koronavirus. To su S.O. (29) i M.T. (30). MIP radi na tome da dobije informaciju kada će biti iskrcani i u koju bolnicu će biti smješteni", navedeno je u priopćenju.

Veleposlanstvo Srbije u Japanu u stalnom je kontaktu s njima, a svi državljani Srbije na tom brodu imaju brojeve telefona za 24 satni kontakt s veleposlanstvom kako bi mogli zatražiti pomoć ukoliko budu primljeni na bolničko liječenje.

"Posljednja skupina putnika, koji su pozitivni na virus, smještena je u novootvorenu bolnicu oko 300 kilometara udaljenu od Tokija, u blizini Nagoje, gdje postoji internetska veza, tako da postoji mogućnost da i dvoje naših državljana bude smješteno u tu bolnicu, ukoliko bude bilo kapaciteta", navodi srbijanski MIP.

Japanski mediji izvijestili su u utorak da je umro četvrti putnik s kruzera Diamond Princess.

Srbijansko Ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo je u ponedjeljak građanima da ne putuju u ugrožena područja Italije dok se aktualna situacija s koronavirusom ne normalizira, a Ministarstvo obrazovanja zatražilo je od ravnatelja srednjih škola da odgode sva studijska putovanja i ekskurzije u Italiju.

U Srbiju su, nakon evakuacije iz kineskog grada Wuhana i 14-dnevne karantene u Francuskoj, prošlog tjedna stigla četvorica državljana.

U međuvremenu je devet sumnjivih slučajeva testirano na Infektivnoj klinici u Beogradu i svi rezultati bili su negativni na Covid-19.

08.50  Žena iz Bergama, koja je na jug Italije doputovala prije pojave prvih slučajeva koronavirusa na sjeveru zemlje, pozitivna je na koronavirus, objavile su u utorak lokalne vlasti, a prvi slučaj zabilježen je i u Firenci. 

Ona je u ponedjeljak navečer primljena u bolnicu u Cervellu na Siciliji gdje je stigla sa simptomima gripe.

"Imamo suspektni slučaj koji se pokazao pozitivnim nakon analize brisa", objavile su sicilijanske vlasti.

Žena i društvo s kojim je doputovala na odmor stavljeni su u karantenu, kao i oni koji su s njima bili u dodiru.

To je prvi slučaj koronavirusa na jugu Italije.

Uzorak koji je u bolnici u Palermu potvrđen na koronavirus poslan je na dodatnu provjeru, kazao je predsjednik sicilijanske regije Nello Musumeci.

Prvi slučaj koronavirusa potvrđen je i u Toskani kad je u ponedjeljak 60-godišnji muškarac stigao u bolnicu Santa Maria Nuova u Firenci gdje su pretrage obavljene tijekom noći pokazale da se radi o koronavirusu.

Poduzetnik se vratio s Dalekog istoka u siječnju, piše La Repubblica.

U Italiji je dosad zabilježeno sedam umrlih i 231 slučaj zaraze: 173 zaraženo i 6 preminulih u Lombardiji, 33 zaražena i jedan preminuli u Venetu, 18 slučajeva zaraze u Emilia Romagni, po tri zaražena u Pijemontu i Laciju, po jedan zaraženi u južnom Tirolu, na Siciliji i u Toskani.

Španjolski mediji prenijeli su u ponedjeljak da je testiranje brisa talijanskog liječnika iz Lombardije, koji je na odmoru na Tenerifima, pokazalo da se radi o koronavirusu.

Liječnik je u izolaciji, a uzorak je poslan na potvrdu u Madrid, objavile su vlasti na Kanarima.

08.15 Znanstvenici Sveučilišta Tianjin u blizini Pekinga tvrde da su razvili oralno cjepivo za Covid-19, prenosi Global Times. Voditelj znanstvenog tima, profesor Huang Jinhai ustvrdio je da cjepivo može poslužiti i kao potencijalna terapija za zaražene pacijente. Kineski državni tabloid Global Times piše da je sam profesor Huang uzeo četiri doze cjepiva te da nije imao nuspojava, javlja Jutarnji list.

08.04 Rim je u utorak domaćin sastanka ministara zdravstva susjednih zemalja posvećenog suzbijanju koronavirusa na kojemu će se razmatrati koordinirani odgovor na epidemiju u sjevernoj Italiji.

Sastanak će okupiti ministre zdravstva Italije, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke, Francuske i Švicarske, priopćilo je talijansko ministarstvo zdravstva.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn izjavio je u ponedjeljak da granice ne mogu zaustaviti virus.

Upitan bi li bilo moguće zatvoriti cijele gradove, kao što je Italija napravila u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, odgovorio je da je to teoretska opcija, ali da u ovoj fazi nije potrebna. 

"Ima mnogo međufaza od otkazivanja velikih događaja (...) do potpunog zatvaranja cijelih gradova", rekao je Spahn.

04.16 U kontinentalnoj Kini u ponedjeljak je bilo 508 novopotvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom, objavilo je u utorak Nacionalno povjerenstvo za zdravstvo te zemlje, prema 409 slučajeva dan ranije. To je dosad 77.658 ukupno potvrđenih slučajeva u kontinentalnoj Kini .
Broj umrlih u kontinentalnoj Kini dosegnuo je 2 663 osobe, što je više za 71 u odnosu na prethodni dan.

Središnja pokrajina Hubei, gdje je epicentar epidemije, prijavila je 68 novih smrtnih slučajeva, dok je u glavnom gradu pokrajine Wuhan umrlo 56 osoba.

U Japanu je od korona virusa preminuo četvrti putnik s broda "Diamond Princess", objavila je televizija NHK dodavši kako je imao 80-ak godina. 

Japanski ministar zdravstva Katsunobu Kato izjavio je u utorak kako je, zbog korona virusa i njegovog širenja u Japanu, još uvijek prerano govoriti o otkazivanju ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, koje počinju 24. srpnja.

Pojavila su se pitanja treba li Olimpijada biti premještena ili otkazana, a jedan od kandidata za gradonačelnika Londona izjavio je kako je London spreman ugostiti igre ako bude potrebno.

Južna Koreja je pak prijavila 60 novih slučajeva korona virusa, čime se povećao ukupni broj zaraženih u zemlji na 893, priopćio je u utorak Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Italija se navikava

Stanovnici sjevernog talijanskog grada Casalpusterlunga polako se navikavaju na mjere izolacije uvedene u gradovima poput njihova, koji su središta širenja korona virusa.

Ondje prva linije borbe protiv virusa sasvim običan kružni tok usred ravnice.

Dvije ceste koje vode do njega blokirala su policijska vozila. Policajac nema masku, ali automatski pokriva lice šalom približavajući se vozačima.

Poslije te točke je "crvena zona", gdje su identificirani centri zaraze.

Italija je prva europska zemlja koja je poduzela drastične mjere izolacije u nastojanju da stavi bolest pod kontrolu.

Od nedjelje je u karantenu stavljeno više od 50.000 stanovnika u 11 gradova na sjeveru zemlje.

U teoriji, gotovo sva vozilima zabranjen je ulaz u "crvenu zonu", osim policiji, liječnicima i kamiona s nužnim potrepštinama.

Isto vrijedi i za one koji žele otići, iako je AFP vidio neka vozila i bicikliste koji su bili pušteni kroz blokadu.

"Oni ne žive ovdje, samo su u prolazu", objasnio je jedan vojnik, priznajući da postoji određena fleksibilnost u provedbi karantene.

No mnogi vozači i kamiondžije bili su vraćeni i to nisu dobro primili.

"Kamo bih trebao ići, što da radim?", pitao se jedan i povikao: "Zemlja idiota!".

Vojnik ipak ističe da "mještani općenito dobro surađuju".

Strah pod kontrolom

Italija je od petka zabilježila sedam smrtnih slučajeva i više od 200 slučajeva zaraze.

U Lombardiji, čiji je glavni grad Milano, vlasti su zatvorile škole na tjedan dana i otkazale sva kulturna i sportska događanja.

Ali na rubovima crvene zone širenje straha za sada je pod kontrolom.

"Ako nas počne biti strah, što će se dogoditi?", pita se uz osmijeh Gianluca Bragalini, koji radi za tvrtku za vodoopskrbu i priprema se otići u crvenu zonu s još desetak kolega.

"Moramo osigurati da javne usluge nastave funkcionirati", rekao je, dodajući: "Možete li zamisliti što bi se dogodilo kada bi počelo nestajati pitke vode?"

Istodobno, neki traže četveronožne stanovnike u karanteni.

Angela Grechi, iz mjesnog udruženja za zaštitu mačaka, stigla je pješice do kružnog toka u pokušaju da dostavi hranu za 80 mačaka u Somagliji, jednom od gradova u crvenoj zoni.

Priznaje da se može činiti "blesavo" brinuti se za mačke, ali i napominje da one ostaju bez hrane.

"Nadala sam se da ću dostaviti hranu ovdje, ali treba vam dozvola lokalne prefekture", kazala je razočarano.

"Apsurdna situacija"

Nekoliko kilometara dalje nalazi se drugi kružni tok, druga kontrolna točka.

Ponovno je ozračje mirno, ali uz poneke uznemirujuće scene, poput vozila Hitne pomoći koje juri u crvenu zonu s vozačem odjevenim u zaštitno odijelo i s maskom na licu.

Stefano Medaglia, 32-godišnji stolar, prilazi kružnom toku pješice, sa suprugom i djetetom u kolicima.

"Držimo se dalje od drugih ljudi, poduzimamo mjere opreza", rekao je Medaglia, podrijetlom iz Bertonica, jednog od gradova pod karantenom.

"Ovdje je mirno, nema panike. Ali situacija je čudna, apsurdna", rekao je i dodao da se boji za obiteljski posao u Somagliji.

"Došao sam pitati policajce smije li se kretati unutar crvene zone iz jednog grada u drugi", objasnio je.

Morao se pomiriti s nejasnim odgovorom.

Pravila koja određuju koja vozila smiju ući ni ovdje nisu posve jasna.

"Sve dok ostanu na glavnim cestama, to je u redu, samo moraju izbjegavati ulaziti u sela na manjim cestama", objasnio je policajac.

Ali kako mogu pratiti tko ide kamo?

Odgovorio je slijeganjem ramena.

Izvor: av/h/Direktno.hr/Foto:Epa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.