Kraljica Elizabeta II.: Život u službi narodu

01.06.2022. 08:08:00

Britanska kraljica Elizabeta II. na prijestolju je od svoje 25. godine i velika većina Britanaca u svojem životu ne zna za drugog vladara. Uz to je jedna od najprepoznatljivijih osoba u svijetu.

Sada ima 96 godina, teško hoda i stoji zbog čega se zadnjih godina sve rjeđe može vidjeti u javnosti.

Njezin najstariji sin i nasljednik, princ Charles (73) postupno je preuzeo sve više dužnosti kako bi se pripremio za svoje kraljevanje. 

No ona i dalje prima strane dostojanstvenike i diplomate. Oni koji je poznaju kažu da je i dalje savršeno bistra.

Smrt njezina supruga, princa Philipa (73), u travnju prošle godine duboko ju je potresla.

Većinu vremena provodi u svojem domu u dvorcu Windsoru zapadno od Londona, pošto je na početku pandemije početkom 2020. napustila Buckinghamsku palaču.

Nijedan britanski monarh u povijesti nije proslavio platinasti jubilej, a njezinu 70-godišnju vladavinu obilježila je njezina prisutnost gotovo posvuda, od poštanskih marki i novčanica do njezina monograma na poštanskim sandučićima.

Kraljičina popularnost u javnosti kontinuirano je visoka iako su se stajališta građana i poštovanje prema monarhiji promijenili s godinama.

Dužnost zove

Elizabeta Alexandra Mary Windsor rođena je u Londonu 21. travnja 1926., a kraljicom je postala slučajno.

Njezin otac postao je kralj Đuro VI. 1936. kada mu je stariji brat Eduard VIII. abdicirao kako bi se oženio dvostruko razvedenom Amerikankom Wallis Simpson.

Tako je princeza Lilibet postala prestolonasljednicom. 

Dok su njemačke bombe u Drugom svjetskom ratu pljuštale po Londonu, ona je s mlađom sestrom Margaret bila evakuirana u Windsor.

U dobi od 19 godina postala je vojni mehaničarka i vozačica, osvojivši simpatije Britanaca.

S 21 godinom udala se za Philipa Mountbattena, sina grčkog princa, na svečanosti koja je donijela dašak glamura u vrijeme oskudice u poslijeratnoj Britaniji.

Par je bio u posjetu Keniji kada je 6. veljače 1952. stigla vijest da joj je umro otac, čime je ona automatski postala novom vladaricom. 

Odmah se vratila u Britaniju i 2. lipnja 1953. okrunjena je za kraljicu Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Južnoafričke Republike, Pakistana i Cejlona (današnja Šri Lanka).

Sada je kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i još 14 zemalja Commonwealtha.

S osjećajem za dužnost koji joj je usađen od djetinjstva, kraljica je obavljala stotine zadaća svake godine, od prijema za strane dostojanstvenike do dodjela civilnih i vojnih počasti te kraljevskih posjeta širom svijeta.

Stup stabilnosti

Elizabeta je provela neplaniranu noć u bolnici u listopadu prošle godine nakon što je podvrgnuta nekim testiranjima. Liječnici su joj savjetovali da se odmara i smanji radni tempo.

Za pomoć u dužnostima obratila se svojoj najbližoj obitelji, ali njoj nedostaju dva istaknuta člana, drugi sin princ Andrew i unuk Harry.

Andrew, kojeg se često smatra njezinim omiljenim sinom, ostao je bez kraljevskih funkcija jer je bio povezan s osuđenim seksualnim prijestupnicima Jeffreyjem Epsteinom i Ghislaine Maxwell.

Harry se odrekao kraljevskog života 2020. i preselio u SAD odakle je sa suprugom Meghan optužio obitelj za rasizam.

Kraljicu se desetljećima smatra stupom stabilnosti u turbulentnom životu kraljevske obitelji.

Godine 1992., koju je prozvala „annus horribilis”, troje od njezine četvero djece razvelo se, a u Windsoru je izbio je požar.

Pet godina poslije bila je metom kritika jer je pogrešno procijenila raspoloženje javnosti nakon smrti princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu, odbivši se u početku vratiti u London i izvjesiti zastavu na pola koplja na Buckinghamskoj palači.

Premda se svaki Božić obrati javnosti putem televizije, nikada nije dala intervju i pazi da ne otkriva svoja osobna mišljenja.

Kao poglavar ustavne monarhije, politički je neutralna i njezini tjedni privatni razgovori s premijerom o aktualnim pitanjima takvi i ostaju – privatni.

Ljeta obično provodi u svojem dvorcu Balmoralu na sjeveroistoku Škotske, gdje svoju formalnu odjeću i šešire zamijeni seoskim izgledom, upotpunjenim jednostavnom maramom i čizmama. 

Ponosna je vlasnica pasa velških korgija i strastvena jahačica od najranije mladosti od čega nije odustala ni kada je zakoračila u svoje devedesete godine. 

Izvor: hina/Foto:Epa

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.