'Krim je ključan. Ukrajina će ga osloboditi do rujna. Rusija nema šanse dok Zapad pomaže'

09.01.2023. 12:51:00

UMIROVLJENI AMERIČKI GENERAL:

Jedina nada za Rusiju je da NATO i ostali naglo izgube interes. Ne znamo što će se događati u Kremlju krajem godine, tamo je očito u tijeku borba za prevlast, smatra umirovljeni general Hodges.

Umirovljeni američki general Ben Hodges predviđa kako će Ukrajina do kraja kolovoza vratiti Krim pod svoju kontrolu, javlja Newsweek.

Kad je Vladimir Putin tamo 24. veljače pokrenuo invaziju na Ukrajinu iz Kremlja su dolazile poruke kako 'Kijev pada u nekoliko dana, maksimalno nekoliko tjedana", ali, kao što znate, to se nije dogodilo, prenosi 24sata.

U procesu invazije Putin je i nezakonito, nakon tragikomičnog referenduma, u kojem su naoružani ljudi dolazili na vrata po glasove, Rusiji pripojio četiri regije. Nadao se kako će stvari proći slično kao i s Krimom 2014. godine, ali...

Ukrajina, uz pomoć NATO-a i zapadnih saveznika, oslobađa okupirani teritorij i najavljuje novu ofenzivu za proljeće. Poručuju kako nisu spremni na teritorijalne ustupke i da žele granice iz 1991. godine. A na njima je Krim njihov...

- Vrijeme je na strani Ukrajine. Nemaju problema s ljudstvom, logistika im je bolja iz tjedna u tjedan. Ne postoji ruski vojnik koji želi biti tamo i sankcije im jako štete. Ukrajina će osloboditi Krim do kraja kolovoza - napisao je na društvenim mrežama Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi.

Osvrnuo se tako umirovljeni general na izvještaje od prošlog tjedna u kojima Kijev tvrdi kako je Moskva počela slati veći broj vojnika na Krim, vjerojatno jer očekuju napade. Iz Ukrajine ne skrivaju kako planiraju vratiti Krim uz vojna sredstva.

U analizi za Washington Post Hodges je dodao kako je Krim ključ uspjeha za Ukrajinu te kako su im izgledi jako dobri. 

- Imaju superiorno vodstvo, moral je visok među trupama. Dok god imaju pomoć Zapada, siguran sam da mogu osloboditi većinu okupiranog teritorija do kraja godine.  Jedina nada za Rusiju je da NATO i ostali naglo izgube interes. Ne znamo što će se događati u Kremlju krajem godine, tamo je očito u tijeku borba za prevlast - završio je.

Izvor: 24sata/Foto:Ilustracija/mapa Ukrajine

Izvorni autor: PDN/24sata/Renato Jukić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.