KRŠENJE STANDARDA STRANICE POD ISTIM UVJETIMA, NE PRAVILA NISU ISTA ZA SVE ILI SLOBODA MEDIJA ODNOSNO CENZURA!

17.05.2022. 10:39:00

KRŠENJE STANDARDA ZAJEDNICE
Ako sadržaj na stranici krši naše Standarde zajednice, to može dovesti stranicu u opasnost od ograničavanja.
Osoba je podijelila objavu kao stranicu koja je prekršila naša pravila o opasnim pojedincima i organizacijama prije 1 g. • Podijeljeno u Sažetku
Pitanje je na koji način i zašto se ograničava objava s naznakom: "Nitko drugi ne može vidjeti ovu objavu. Ti standardi postoje zato što želimo da rasprave na Facebooku budu pristojne." Na društvenim mrežama OBLJETNICA Tri godine od smrti generala koji je rekao: 'Nisam ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu'

OBLJETNICA Tri godine od smrti generala koji je rekao: 'Nisam ratni zločinac, s prijezirom odbacujem vašu presudu'
PORTAL.BRANITELJSKI-FORUM.COM

O čemu se radi? O objavi fotografije Slobodana Praljka koja je stavljena pod "filter". Ne moramo pisati o standardima jednakim, podjednakim ili istovjetnim. Zasigurno nisu isti ili podjednaki. Primjerice, Jožu Broza možete objavljivati do milje volje, Ratka Mladić, Radovana Karadžića, osuđeni ratni zločinci, ali jesu li standardi zajednice isti? E nisu. Sve što se odnosi na povijest Hrvata, a ova objava je povijest, obljetnica od događaja. Zar to nije cenzura medija, ako se nešto dogodilo, dogodilo se. Dogodila se i Ovčara i Voćin i Dubrovnik. Dogodilo se i Bučje, strogo se mora paziti koji se materijal uzima. Nitko neće staviti pod "standarde zajednice" zločine četnika, partizana, komunista, naprotiv, to će biti kontra produktivan. Objave na Srpskim Novostima, ne mjere se po standardima, već imaju primat da su njihovi svi članci istiniti kao i brojka o stradalima u logoru u Jasenovcu. Isto tako četnici u Domovinskom ratu prikazuju se kao žrtve, a u sudskom procesu kao svjedoci. Što onda mi možemo pisati ili objavljivati? Ne ulazimo u daleku povijest, strogo moramo paziti je li se to nekome sviđa ili ne, a istima to nije jasno ili ne žele da im bude jasno. Primjerice Goran Pantić, koji je 1992, godine kao pilot tzv. JNA raketirao Metković i okolicu, srušen mu je zrakoplov i uhićen je, ali nije osuđen već je svjedok u slučaju "LORA". Za koliko zločinaca znamo da su počinitelji, ne smijemo pisati, ne zato da se bojimo, već nam prijete gašenjem stranicama na društvenim mrežama, gdje imamo najviše čitatelja.

Kroz Vaše komentare primijetili smo, postavljate upite zašto ne objavimo fotke određenih događaja, kao kod crne kronike gdje se stavljaju pod "ilustracijom" policijska vozila, hitna pomoć ili fotografije koje nemaju vezu s događajem. E ne možemo, ne da ne želimo. Neki će reći pa što onda, možemo stavljati, ali onda slijedi po starinski "ključ pod bravu". Također, osim fotografija, ne smijemo spominjati imena, ma ni dok je pokrenuta istraga, neka osuda, ne, jer tu već slijedi prijetnja tužbom.

Zašto ne smijemo u potpunosti pisati, možemo, ali prijete i opasnosti. Prva je prijetnja objava na društvenim mrežama i dobijte ovo: "Vašoj stranici prijeti skrivanje, smanjena joj je distribucija i primijenjena su druga ograničenja zbog opetovanog kršenja Standarda zajednice." Opet nastojanje, da istinu i povijest pišu neki drugi. Da istinu o Domovinskom ratu i o povijesti nastanka države Hrvatske, pišu neki drugi. Zato ponekad ne idemo s potpunom objavom, ne koristimo fotografije koje odgovaraju događaju, već koristimo nešto drugo, jer ne bi voljeli sankcije Portalu Dnevnih Novosti, jer malo malo netko se sjeti poslati tužbu zbog nečeg što je ispravno ili ne.

I tako se mi opet  nalazimo na tapeti kršenja standarda zajednice s mogućnošću eventualne pristojnosti komentara objave, a ne da se puste komentari i onda se vidi kamo će ti komentari ići. Objava koja je postavljena prije 2 godine, našla se aktualna, baš netko sada čita i komentira istu. Gong ili Faktograf, bilo koji da rade za facebook, do sada su nas toliko pazili što ćemo objaviti, samo da mogu flisnuti „karton“.

Pisati na temu Domovinskog rata, o povijesti Hrvata, unatoč samostalnosti i demokraciji, malo je teško, jer je u vodi istina duboka.

Zato dragi naši čitatelji, uskraćeni ste naredni period za objavu odnosno vidljivost objave članaka, a zahvaliti možete onima koji žive na grbači državnog proračuna.

Uredništvo

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: PDN/ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.