Krstičević: General Červenko legenda je Domovinskog rata

27.09.2019. 16:32:00

U povodu obilježavanja 28. godišnjice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH u petak je na vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman održan okrugli stol o generalu Zvonimiru Červenku, pri čemu je ministar obrane Damir Krstičević ustvrdio kako je on legenda Domovinskog rata.

Stožerni general Zvonimir Červenko bio je na dužnosti načelnika Glavnog stožera OSRH od 15. srpnja 1995. do 16. studenog 1996. godine. Organizirao je obranu grada Zagreba, sudjelovalo je u blokadama neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. U vrijeme njegova zapovijedanja izvedena je i vojno-redarstvena operacija Oluja.

“Červenko je bio vođa, legenda Domovinskog rata, ponizan, skroman, ali velik čovjek. On je paradigma hrvatskog branitelja i stvarni simbol pobjedničke Hrvatske vojske. Povijest je htjela da upravo taj čovjek bude na čelu vojske u vrijeme operacije Oluja, koju danas proučavaju najveći vojni stručnjaci”, rekao je Krstičević.

O djelovanju Červenka govorio je bivši potpredsjednik Vlade Dražen Budiša, koji je generala upoznao za vrijeme služenja kazne u kaznionici Stara Gradiška tijekom Hrvatskog proljeća.

“Hrvatsko proljeće zahvatilo je široke slojeve društva, a njemu su na častan način svoj doprinos dali i tadašnji generali iz JNA, pa tako i general Červenko. Zahvaljujući predsjedniku Tuđmanu ponuđeno mu je mjesto ministra obrane, no na tome se zahvalio. Međutim, prihvatio je ponudu da organizira obranu Grada Zagreba, a svoju karijeru okončao je za vrijeme operacije Oluja“, naglasio je Budiša.

Krstičević je poručio da će djelovanje Ministarstva obrane uvijek biti usmjereno da Hrvatsku vojsku prožimaju simbolima poput Červenka, Blage Zadre, Damira Tomljanovića-Gavrana, Andrije Matijaša-Pauka, generala Petra Stipetića, generala Janka Bobetka, ratnog ministra obrane Gojka Šuška i svih drugih koji to zaslužuju.

Pozdravio je odluku Ogulina, kojom je jedan od gradskih trgova preimenovan po generalu Stipetiću dodavši kako su sadašnji Glavni stožer i Vlada samo tjedan dana nakon Stipetićeve smrti njemu u čast središnju vojarnu Hrvatske kopnene vojske preimenovali u “Vojarnu stožernog generala Petra Stipetića”. On pripada među legendarne generale Hrvatske vojske, kazao je Krstičević.

Izvor: Nacionalno.hr/Foto:arhiva

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.