KRSTIČEVIĆ: ‘Trebalo je imati hrabrost zaustaviti neprijatelja na potezu od Čavoglava do Pakova sela’

02.12.2021. 19:55:00

U Drnišu je obilježena 30. godišnjica osnivanja 142. brigade Hrvatske vojske. Sve je započelo okupljanjem pripadnika brigade u drniškom hotelu Park, zatim postrojavanjem na Poljani, polaganjem vijenaca i svetom misom u župnoj Crkvi Gospe od Ružarija koju je predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Velikoj su obljetnici uz veterane postrojbe nazočili bivši ministar obrane i zapovjednik 4. Gardijske brigade Damir Krstičević, nekadašnji zapovjednici brigade Roko Mijić, Ivan Vukić Niper i Boris Predovan i Željko Nakić, generali Dražen Ressler (kao izaslanik predsjednika Republike) i Mate Viduka.

Svečanost je uveličao i župan Šibensko-kninski Marko Jelić, drniški gradonačelnik Josip Begonja i načelnici susjednih općina, Unešić, Ružić i Promina kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Jelić: Mladi danas moraju znati koja priča stoji iza slobodne Hrvatske

Predsjednik Udruge veterana 142. brigade Dragan Radeljak čestitao je svojim suborcima 30. obljetnicu formiranja postrojbe. “Naša je velika dužnost i obveza da mislimo na njih i da s njihovim obiteljima posjećujemo njihove grobove i nikada nećemo i ne smijemo zaboraviti naše suborce”.

Župan Jelić naglasio je da “nije bilo žrtava hrvatskih branitelja ne bi sad ovdje bio prisutan”. Posebno je naglasio jednu činjenicu koja je vrlo važna. “Mladi danas moraju znati koja priča stoji iza slobodne Hrvatske, a to je borba u kojoj su brojni branitelji dali svoj život. Ja sam tada 1991. godine imao 15 godina kao sin hrvatskog branitelja živo se sjećam svega a mi to sve trebamo prenositi mladima. Moja su vam vrata za sve što budete tražili ili trebali otvorena” istaknuo je u govoru župan šibensko-kninski Marko Jelić.

Krstičević: Bio sam mlad zapovjednik, a vi Drnišani ste se pokazali kao pravi ratnici

Nazočne je tada s govornice pozdravio i Damir Krstičević kao posebni izaslanik Vlade RH.

“Govoriti o 142 drniškoj brigadi, mojim suborcima i prijateljima je prije svega govoriti o junaštvu, časti, odlučnosti, požrtvovnošću. To su bile sve one vrijednosti koje ste vi u Domovinskom ratu baštinili. Ova je brigada upravo i formirana u progonstvu, u Unešiću. Trebalo je tada imati hrabrost zaustaviti neprijatelja na potezu od Čavoglava do Pakova sela i vama je to uspjelo.

No ne samo da ste to napravili i zaustavili neprijatelja nego ste i vrlo brzo ustrojili jaku brigadu Hrvatske vojske koja vrlo brzo, već u ljeto 1992. godine u šestom mjesecu zajedno sa 113. šibenskom brigadom izveli jednu vrlo složenu akciju oslobođenja Miljevaca i vi ste to dragi prijatelji uspjeli napraviti.

I već ste tada pokazali Hrvatskoj, Šibeniku i svima da ste snažni, spremni i sposobni. Tom operacijom unijeli ste nadu i ohrabrenje u pobjednički karakter hrvatskog vojnika i Domovinskog rata i da smo u stanju i sami osloboditi naše okupirane prostore. Vi i mi svi zajedno smo nastavili dalje i sudjelovali ste u svim drugim oslobodilačkim akcijama Hrvatske vojske.

Grad Drniš vjerujem da je ponosan na svoju 142.brigadu. Vaš ratni put je pošten, častan, slavan i impresivan. I još jednom i kao čovjek koji je bio tu s vama rame uz rame i kao mlad zapovjednik 91 godine u jesen sa svojom 4. gardijskom brigadom na Moseću mogu samo na kraju kazati za vas ljude iz Drniša i ovog kraja da ste bili pravi ratnici i da sam se na vas uvijek mogao osloniti i vi na pripadnike 4.gardijske brigade. I hvala vam na svemu dragi prijateljima na svemu, imamo slobodnu i suverenu Hrvatsku. Živjela 142. brigada i živjela Hrvatska”, kazao je Krstičević na svečanoj akademiji.

Kroz drnišku brigadu prošlo je 7.000 branitelja

Kroz postrojbe drniške brigade prošlo je gotovo 7.000 branitelja, stotinu ih je ranjeno, a 21 u Domovinskom ratu poginuo.

Više od 2.000 pripadnika brigade nositelji su Spomenice iz 91. godine ili su odlikovani medaljom Oluja. 142. brigada pohvaljivana je za junaštvo u Domovinskom ratu.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 22. svibnja 2006. godine odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, ujedno odlikovano je nekoliko istaknutih pripadnika brigade Redom Hrvatskog križa i Redom hrvatskog trolista.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Nino Matić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.