LAUC: “Jedna od najvećih prevara je umanjivanje prirodnog imuniteta preboljelih”

10.02.2022. 12:44:00

Ugledni molekularni biolog prof. dr. sc. Gordan Lauc osvrnuo se u Facebook statusu na rad objavljen u srijedu u najuglednijem medicinskom časopisu NEJM, u kom se navodi da preboljenje pruža bolju zaštitu od ponovne infekcije i razvoja teške bolest. Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Jedna od najvećih prevara u ovoj pandemiji bilo je sustavno umanjivanje značaja prirodnog imuniteta protiv COVID-19. Zdrava djeca i mladi imali su nekoliko tisuća puta manji rizik nego stari i bolesni, a to smo znali već na proljeće 2020. godine. Oni koji su preboljeli COVID-19 bili su također iznimno malog rizika.

Nažalost zbog korporativne pohlepe proizvođača cjepiva i potkupljivosti stručnjaka i političara koji su donosili odluke, mi smo te kategorije stanovništva prisiljavali na potpuno nepotrebno cijepljenje. Zdravi imuni sustav je ono što nas kao vrstu (a i sve životinje) održava na životu stotinama milijuna godina, a sada smo ga proglasili nebitnim, samo kako bi netko zaradio nekoliko dodatnih desetaka milijardi eura. Nadam se da će tu biti provedene sustavne istrage i da će odgovorni završiti u zatvoru i da će im biti oduzeta imovina koju su stekli u ovoj velikoj pljački.

Jučer objavljeni rad u najuglednijem medicinskom časopisu NEJM to još jednom potvrđuje. Čak i kod nove omicron varijante preboljeli su (dugoročno) nešto preko 50% zaštićeni od razvoja simptoma kod infekcije omicronom. Od teškog oblika bolesti 100% kod Delte, a 89% kod omicrona. Oni koji su cijepljeni, čak i trećom dozom, već nekoliko mjeseci nakon cijepljenja su zaštićeni nekoliko puta manje. Koga zanimaju detalji, neka pogleda rad. U svakom slučaju ako covid-potvrdama treba nekoga osloboditi potrebe da se testira, to su onda oni koji su prethodno preboljeli covid-19, a ne cijepljeni. Statistika je tu iznimno jasna, preboljeli oni su nekoliko puta bolje i dugotrajnije zaštićeni od cijepljenih. (no umjesto toga puno je bolje nepotrebne i jako štetne covid-potvrde ukinuti odmah)

Nažalost pohlepa za novcem i zloupotreba položaja na raznim razinama zagorčala je život svima nama. Sada ta korporativno-korupcijska hidra polako gubi svoje glave, no i danas čitam da će EU (dakle i mi) kupiti cjepiva za 125 milijuna Eura koja će donirati Africi. Nadam se da se radi o AstraZeneca cjepivu čiji je razvoj u velikoj mjeri platila upravo EU i koje je u ovoj pandemiji spasilo najviše života. Ukoliko kupujemo deseterostruko skuplje Pfizerovo cjepivo, trebalo bi se zapitati je li ta odluka na neki način potaknuta visokom profitnom maržom Pfizerovog cjepiva.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Izvorni autor: Priznajem.hr/Gordan Lauc/FB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.