Leo Lokas: Aplikacije e-osobna ne zamjenjuje identifikacijski dokument

02.08.2021. 21:37:00

Leo Lokas, direktor Sektora razvoja poslovanja u Agenciji za komercijalnu djelatnost, u Dnevniku N1 govorio je o novi, e-osobnim iskaznicama.

“Riječ je o velikom tehnološkom izazovu, koji zahtijeva visoko specijalistička znanja u svijetu tehnologije. Radi se o dugom procesu koji je morao zadovoljiti brojne normativne i formalne zahtjeve”, rekao je Leo Lokas.

Platforma nudi 94 različite funkcije. Hoćemo li imati i vozačku dozvolu s osobnom?

“Vozačka dozvola je formatom, izgledom i sadržajem dokument koji je reguliran na razini Europe, no ne znači da u budućnosti to neće biti moguće”, kazao je Lokas.

Građani se brinu – što ako izgube iskaznicu, hoće li dolaziti do krađe identiteta?

“Cijela tehnološka novost u ovoj generaciji svodi se na unapređivanje, pa ovo rješenje nudi implementaciju cijelog seta zaštita. Ovo jamči građanima da je njihova sigurnost na najvišoj razini koja je međunarodno priznata i zahtijevana”, kazao je Lokas.

Novost u ovoj generaciji je da svi koji imaju novu, te oni koji imaju osobnu izdanu nakon 2015. godine, i aktivne važeće certifikate, mogu putem e-ID zatražiti mobilni identitet.

“U tim slučajevima moraju imati čitač i karticu, te nakon slanja zahtjeva povezati svoj mobilni uređaj i imati elektroničko potpisivanje. Cijelo je rješenje objedinjeno u jednoj aplikaciji. Platforma funkcionira putem korisničkog portala, a on nije vezan za pretplatnički broj, nego je vezan za uređaj na kojem se koristi.

Građanin može u svakom trenutku na portalu deaktivirati – neovisno o tome nalazi li se uređaj u njegovom posjedu. U trenu kada posumnja da mobitel može biti u tuđem posjedu, na portalu može deaktivirati nalog”, rekao je Lokas.

Aplikacija donosi građanima digitalni identitet, ali ne zamjenjuje identifikacijski dokument u svim drugim namjenama – identifikaciju u svakodnevnom, fizičkom životu, prelaskom granice, zaključio je.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska/Foto: N1

Autor: