LIGA NACIJA Hrvatska odigrala ludu utakmicu i ‘preživjela‘! Preokret sa šest golova završio šokantnim isključenjem

16.10.2024. 08:46:00

Utakmica Poljske i Hrvatske završila je bez pobjednika, a nakon susreta pričat će se o crvenom kartonu

Poljska - Hrvatska 3:3 (Zielinski 5., Zalewski 45. Szymanski 68./Sosa 19., P. Sučić 24., Baturina 26.)

POLJSKA: Bulka - Kiwior, Bednarek, Dawidowicz (od 38. Piątkowski) - Kaminski (od 63, Ameyaw), Szymanski, Moder (od 63. Oyedele), Zielinski ⚽ (od 74. Kapustka), Zalewski ⚽- Urbanski, Swiderski (od 62. Lewandowski)

HRVATSKA: Livaković - Šutalo, Erlić (od 81. Labrović), Gvardiol  - Perišić, Modrić, P. Sučić ⚽, Sosa ⚽ - Baturina ⚽ (od 80. L. Sučić), Kramarić od (69. Pašalić) - Matanović (od 60. Budimir )

Pogodak Zielinskog → OVDJE

Pogodak Sose → OVDJE

Pogodak Sučića → OVDJE

Pogodak Baturine → OVDJE

Pogodak Zalewskog → OVDJE

Pogodak Syzmanskog → OVDJE


Hrvatska koja je nakon isključenja Dominika Livakovića završnicu utakmice odigrala s igračem manje osvojila je bod Varšavi i maksimalno se približila četvrtfinalu Lige nacija. To i jest bio cilj ovog reprezentativnog okupljanja u listopadu, tako da Dalić s ukupnim rezultatom iz dvije utakmice s Škotskom i Poljskom može biti zadovoljan.

Gledali smo ‘ludu‘ utakmicu punu preokreta, sjajnih akcija, grešaka, velikog broja postignutih pogodaka šansi i udaraca, odličnih intervencija vratara. Nama ostaje žaliti što Dalićeva vrsta nije zadržala prednost od dva pogotka. Izbornik može biti sretan jer je u utorak dobio dva sjajna mlada igrača, Dinamovce Petra Sučića i Martina Baturinu koji u pokazali da mogu biti od velike važnosti na najvećoj sceni.

image
 SOFASCORE

Počelo je jako loše za Vatrene, još je trajalo ‘zagrijavanje‘ a Dalićevi dečki već su bili u zaostatku, obrana na desnoj strani je procurila, Zielinski je to iskoristio i zabio, baš je taj start utakmice bio šokantan. Vjerojatno nitko u našem taboru nije zamišljao tako nešto. U startnim minutama Hrvatska nije izgledala dobro, Poljaci su djelovali mnogo konkretnije, opasnije, nekako se stekao dojam da im je svaki napad potencijalna prijetnja za Livakovića.

Nisu naši uspjeli reagirati nakon rano primljenog gola, dapače, domaćini su posve nametnuli svoj ritam. Nakon tog pogotka koji je zaledio Hrvatsku, još je jednom nezgodno pucao Kiwior. Stiskali su Poljaci visokim presingom, dobivali su duele... A onda se ukazao - Borna Sosa! Golčinom kakva se rijetko viđa. Kad u momčadi imate iznimno kvalitetne igrače, onda jest logično da oni mogu u svakom trenutku biti prevaga, napraviti neki poseban potez koji će iz ničega napraviti nešto. Upravi se to dogodilo u Varšavi, Hrvatske nije bilo nigdje, a onda se ukazala Sosina ‘zlatna ljevica‘. Pogodak je zaista bilo pravo remek-djelo.

Onda su na scenu stupili Dinamovci! Petar Sučić i Martin Baturina. Kao da smo gledali copy-paste utakmice Dinamo-Monaco. Mladi majstori zg-kluba su briljirali, dodavali jedan drugom kao na futsalu, posve su uneredili Poljake. Prvo su Baturina asistirao Sučiću, onda je Sučić asistirao Baturini. Obojica ogromnim potencijala, ali i sad već dokazanih vrijednosti hrvatskog nogometa postigli su svoje prve pogotke za nacionalnu vrstu.

Majstorijom do majstorije, Dinamov mlađahni dvojac je uništio Poljake, nevjerojatno dobrim kombinacijama. domaćini su se raspali u točno sedam minuta! Hrvati su postigli tri pogotka u kratkom vremenu, loš početak se brzo zaboravio. Mogli su naši dečki zabiti i četvrti pogodak, nakon jednog centaršuta Luke Modrića, lopta se odbila do Erlića, koji je s nekih dvanaest metara snažnim udarcem loptu poslao iznad grede.

Onda su domaćini konačno malo prodisali, Kaminski je ušao u hrvatski šesnaesterac iskosa, pucao, ali je Livaković obranio nogom. No to je bio početak poljskog ‘come-backa‘. Zapravo, na neki način Vatreni su sami vratili Poljake u igru. Posve grogirani domaćini prvo zabijaju preko Zalewskog, a odmah nakon toga Livaković brani ‘zicer‘ Kaminskom, koji je bio posve sam pred njim na nekih jedanaest-dvanaest metara. Gledali smo zaista posve ludo prvo poluvrijeme.

A i drugo je počelo spektakularno. Poljaci su opet mogli poravnati. Zalewski se probio u hrvatski šesnaesterac, pucao, ali je opet Livaković spasio stvar odličnom reakcijom. Kao i poljski vratar Bulka nakon sjajnog udarca Modrića pod gredu. Nešto kasnije u šansi se našao i Kramarić, ali mu je prije udarca zasmetao poljski bek. Odlično je pucao i Perišić iskosa, ali vratar Poljske opet je bio u formi.

Nisu ga uspjeli svladati niti Matanović prije svog izlaska i Budimir po svom ulasku u igru. baš se Bulka razbranio. Da nije, Hrvatska je mogla opet u kratkom vremenu ‘natrpat‘ domaćina. A kad nije, onda su zabili Poljaci, tako to obično biva, hrvatska obrana je opet izvisila. Nakon poravnanja, domaćini su ponovno jurnuli prema Livakoviću, utakmica se opet okrenula. Mogli su Poljaci povesti nakon kornera, Bednarek je nadvisio sve i pucao glavom, ali promašio je za koji centimetar.

A onda se dogodila zaista neobična i dvojbena situacija. Nakon jedne slabo vraćene lopte Perišića, na loptu su krenuli Lewandowski i Livaković koji je prije stigao do nje i daleko je ispucao i nastavku je zahvatio poljsku zvijezdu. I zbog toga je dobio - crveni karton! Hrvatska je ostala s igračem manje, umjesto Livakovića ušao je Labrović. Iako je bilo zanimljivih situacija, rezultat se nije promijenio, ostalo je neodlučeno.

Izvor: Sportske novosti/Foto: NEWSPIX.PL via Guliver

Izvorni autor: Davorin Olivari, Tomislav Dragobratović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.