Litva objavile plan zatvaranje graničnih prijelaza s Bjelorusijom

16.08.2023. 18:34:00

Litavske vlasti su nedavno objavile plan zatvaranja graničnih prijelaza s Bjelorusijom, što je izazvalo brzu reakciju iz Minska. Bjeloruske vlasti su putem društvenih mreža nazvale tu odluku "nekonstruktivnom i neprijateljskom", tvrdeći da Litva koristi razne izlike kako bi ometala slobodno kretanje i trgovinu između dva susjedna naroda, piše 7dnevno.

U objavi na Telegramu, bjeloruske vlasti su istaknule da litavske mjere imaju potencijal stvoriti "umjetne zapreke" te da su motivirane "političkim ambicijama". Tvrdnje su dodatno podržane tvrdnjom da će takvi potezi povećati vrijeme čekanja na granici i usporiti carinske postupke, što bi moglo imati negativan utjecaj na ekonomske aktivnosti i građane koji putuju između ove dvije zemlje.

Sukob između Litve i Bjelorusije zbog zatvaranja graničnih prijelaza odražava dublje tenzije i političke nesuglasice između dviju država. Litva je najavila zatvaranje prijelaza Šumskas i Tverečius s ciljem, kako su naveli, suzbijanja nepoželjnih aktivnosti na granici. S druge strane, Bjelorusija optužuje Litvu da koristi ovu situaciju kako bi dalje politizirala pitanja koja bi trebala ostati tehnička i administrativna.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Mindaugas Kulbis/AP Photo

Izvorni autor: PDN/7dnevno/K.T.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.