Ljudi na ulicama Berlina, Afd usporedio Zakon o zaštiti od zaraze s Hitlerovim zakonom

20.11.2020. 09:42:00

Građani se boje da bi i novi Zakon o zaštiti od zaraze, koji donosi njemačka Vlada i Angela Merkel, a nakon burne rasprave, mogao dugoročno ograničiti ljudska prava i dosegnute civilizacijske slobode i prava u Njemačkoj.

Alternativa za Njemačku (AfD) usporedila je novi Zakon o zaštiti od zaraze sa Zakonom o omogućavanju (Ermächtigungsgesetz) iz 1933. godine koji je otvorio put Hitlerovoj nacističkoj diktaturi.

Na prosvjedima tijekom vikenda u jugozapadnom gradu Karlsruheu, 11-godišnjakinja je svoj život pod djelomičnim zaključavanjem uspoređivala sa životom Anne Frank tijekom Drugog svjetskog rata, što je izazvalo negodovanje, piše Al Jazeera.

Jedan je prosvjednik u srijedu nosio zaštitnu masku s riječima “Merkel-Muzzle”, drugi su držali transparente sa sloganima poput: “Za prosvjetljenje”,  “Mir i sloboda”.

I u Berlinu su tisuće Nijemaca izašli na ulice.

Razlog za prosvjede je glasovanje o Zakonu o zaštiti od zaraze u njemačkom parlamentu. Protivnici predbacuju vladajućoj koaliciji (CDU/CSU i SPD) da time ograničavaju temeljna prava i uvode „korona-diktaturu”.

Prosvjedi protiv mjera njemačke Vlade za suzbijanje koronavirusa ispred Brandenburških vrata prekinula je policija. Policija je reagirala zbog nenošenja maski i nepoštivanja udaljenosti, a prosvjednicima je naloženo da se raziđu.

No, kada su prosvjednici odbili policija je uporabila vodene topove i suzavac.

Masa prosvjednika u Berlinu u blizini Vlade:

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Petar Horvatić/EPA

Autor: