Lovac iz popularnog kviza ‘Potjera’ tvrdi kako žrtve na Bleiburgu nisu bile nevine

13.05.2020. 19:07:00

Radička fronta (RF) izrazil je u srijedu podršku antifašistima koji će prosvjedovati protiv održavanja komemoracija i misa za poginule na Bleiburgu, ustvrdivši da tamo nisu stradale nevine žrtve, a komemoracija je pokušaj revitalizacije ustaštva “ispod žita”.

“Nije sporno da se stvari koje su se dogodile na Bleiburgu po današnjim mjerilima prava na presumpciju nevinosti mogu smatrati problematičnima. No, ne smijemo izgubiti iz vida da oni koji su stradali na Bleiburgu nisu bile nevine žrtve, to su u ogromnom broju bili što pripadnici što podržavatelji Nezavisne države Hrvatske”, rekao je Krešimir Sučević-Međeral, kandidat RF-a na parlamentarnim izborima,

Konferencija za novinare RF-a održana je ispred spomenika “Strijeljanje talaca”, posvećenog žrtvama fašizma, gdje su članovi stranke razvili transparent s natpisom “Ustaše i četnici, zajedno ste bježali”.

Sučević-Međeral istaknuo je da rasprava o povijesti mora biti otvorena i argumentirana, a stvarne činjenice ne smiju se prikrivati bez obzira na ideološka stremljenja s bilo koje strane.

“Problem je da na Bleiburgu to nije tek puka komemoracija za nečije rođake, to se već godinama pretvara u ‘ustaški dernek’, kojemu je cilj revitalizirati ideologiju za koju smo se nadali da je pokopana prije 75 godine”, kazao je.

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini David Bilić podržao je antifašiste u Sarajevu, Austriji i bilo gdje u svijetu, koji će prosvjedima poručiti da takva rehabilitacija ustaštva “ispod žita” neće proći.

Bivša RF-ova predsjednička kandidatkinja Katarina Peović ustvrdila je da se ljevica prošlošću bavi iz nužde, kako bi odgovorila na opasni revizionizam, koji ne dolazi samo iz Hrvatske i s periferije Europe, nego i iz centra.

Najavila je da će RF na parlamentarne izbore vjerojatno izaći u koaliciji s lijevim blokom i isključila mogućnost suradnje s SDP-om, jer je to stranka koja nije narodna i radnička. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.