Lozančić: Logično je da vojska bude uz Milanovića u Okučanima

29.04.2021. 20:59:00

Savjetnik predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić kazao je u četvrtak da je logično da uz predsjednika Milanovića, koji je vrhovni zapovjednik oružanih snaga, na obilježavanju VRO Bljesak u Okučanima budu visoki vojni predstavnici. 

“Predsjednik je već odlučio da će vrh Hrvatske vojske sudjelovati na obilježavanju tog dana i da će biti uz njega taj dan... Logično je da vojni predstavnici budu uz njega taj dan”, kazao je Lozančić za RTL komentirajući prijepor predsjednika Republike i ministra obrane oko nazočnosti predstavnika vojnog vrha na obilježavanju VRO Bljesak u Okučanima. 

Upitan je li ministar obrane Mario Banožić u pravu kada kaže da predsjednik Republike nema pravo izravno zapovjediti vojnicima ni članovima Glavnog stožera, Lozančić je istaknuo da koncept i pojam vojnog zapovjednika postoji već 200 godina i da ga Hrvatska nije izmislila. 

"Taj koncept postoji već 200 godina, ujedinio je civilnu i vojnu vlast u jednu osobu. U slučaju Republike Hrvatske Ustav ne pravi razliku između rata i mira, nego je predsjednik vrhovni zapovjednik (uvijek). Uz sve ove zakonske i ustavne promjene koje smo imali u 30 godina, ta rečenica je ostala ista", dodao je.

Kazao je da je uz to, Zakonom o obrani od 58. do 64. članka, definirano u kojim slučajevima Vlada ili ministar odlučuju o korištenju Oružanih snaga, i to u dvije varijante.

“Jedna je varijanta u kriznim situacijama, u slučaju katastrofe, velike nesreće, protupožarnoj borbi, spašavanju, potpori policiji, na granici. To su aktivnosti oružanih snaga gdje odlučuju Vlada ili ministar. I u slučajevima kad se pruža ili kad se iznimno koriste oružane snage u potpori ili humanitarnoj pomoći civilnim vlastima, lokalnim vlastima ili civilnom društvu. I to je to”, istaknuo je. 

Upitan je li predsjednik Republike odlučio da će vojne osobe biti isključivo u njegovom izaslanstvu, Lozančić je rekao da će se to još vidjeti, ali da je za sada tako u planu. Odgovarajući na pitanje može li Milanović vojnicima zabraniti da sudjeluju u izaslanstvima drugih predstavnika vlasti, Lozančić je ustvrdio da je to moguće. 

"Nigdje ne piše da on to ne može zabraniti. Da on to ne bi mogao napraviti, ne bi bio vrhovni zapovjednik u punom smislu. A zašto nešto zabranjuje, to trebate pitati njega. On zasigurno ima svoje razloge”, kazao je dodavši da u slučaju zabrane ne postoji mogućnost da ga zapovjednici ne poslušaju.

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor: