Macelj: Na komemoraciju za žrtve komunističkog režima pozvani Milanović i Plenković

20.08.2021. 17:53:00

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima (23. kolovoza) udruga ‘Macelj 1945.’ uputila je predsjedniku RH, premijeru, ministru branitelja, ostalim dužnosnicima i svim građanima poziv na sudjelovanje u komemoraciji ovoga dana kojim se obilježava tragedija žrtava komunističkog režima.

Macelj je mjesto monstruoznog zločina poslije Drugog svjetskog rata, najveće na tlu Republike Hrvatske, po točno utvrđenom broju 1247 pronađenih, istraženih i dostojanstveno pokopanih žrtava, stoga i najuzvišenije žrtvoslovno mjesto za izražavanje svehrvatskog pijeteta i sjećanja na žrtve zločinačkog komunističkog režima.

Komemoracija će započeti kod masovne grobnice u 9,45, a nakon obraćanja predstavnika udruge i vlasti završit će oko 11,15 paljenjem svijeća kod križa na Križanovom jarku.

9,45 sati početak komemoracije na grobnici
10,00 sati obraćanje predstavnika Udruge Macelj 1945.
10,30 sati paljenje svijeća kod križa u Lepoj Bukvi
10,35 sati obraćanje predstavnika hrvatskih vlasti
11,15 sati paljenje svijeća kod križa u Križanovom jarku

Dolazak je predviđen osobnim prijevozom.

Prema izjavama svjedoka zlokobnog poslijeratnog vremena u Macelju, svoj je život izgubilo više od desetak tisuća žrtava (12-13 tisuća). Bili su to razvojačeni zarobljenici, civili, žene i djeca. Macelj je mjesto organiziranog skupnog smaknuća 21 svećenika i bogoslova.

Sva smaknuća u Maceljskoj šumi učinjena su potajice i bez ikakvih sudskih presuda. Najveći pokop ikada održan u Hrvata, dogodio se 22. listopada 2005.g. kad je u jednom danu pokopano 1.163 ljudskih žrtava. No, to nije bila udarna vijest dana za hrvatske medije.

Na Macelju su 6. lipnja 2021. pokopane još 84 žrtve, ekshumirane u proljeće 2020. Ni to nije bila vijest dana za hrvatske medije.

Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od 1. siječnja 2020., dan 23. kolovoza postaje Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, te je tako dobio svoj sveopći društveni značaj.

Utvrđeno je da je komunizam od svih totalitarnih režima ostavio za sobom apsolutno najveći broj žrtava, kako u svijetu tako i u hrvatskom narodu. Gubitak hrvatskog naroda, prema popisu pučanstva 1931. i 1948., u razdoblju prije i poslije Drugog svjetskog rata,

iznosi 1,459.040 osoba, zaključuje se u priopćenju udruge ‘Macelj 1945.’.

Izvor: Narod

Izvorni autor: dg/Foto: macelj, fotomontaža: Narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.