Macron: Katedrala Notre Dame ponovno se otvara 2024.

15.04.2021. 15:04:00

Pariška katedrala Notre Dame, teško oštećena u požaru, bit će obnovljena po rasporedu, odnosno do 2024. godine, objavio je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron. 

- Obećanje o dovršetku 2024. bit će ispunjeno, rekao je 43-godišnji čelnik za novine Le Parisien Aujourd'hui, a prenosi agencija dpa.  Iste te godine Pariz će biti domaćin ljetnih Olimpijskih igara.

Macron je to rekao točno na drugu godišnjicu požara koji je 15. travnja 2019. zahvatio slavnu katedralu u srcu Pariza. Uzrok požara još uvijek se ne zna, a smatra se da bi krivac mogla biti greška u električnom sustavu ili neugašena odbačena cigareta.

Francuski čelnik je kasnije u četvrtak s pariškom gradonačelnicom Anne Hidalgo obišao tu crkvu nastalu u 12. stoljeću koja je na UNESCO-voj listi svjetske baštine te je bila inspiracija Victoru Hugou za roman Zvonar crkve Notre Dame.

Macron je zahvalio radnicima koji su radili na pripremi obnovi crkve, naglasivši kako su svi impresionirani time što se postiglo u dvije godine.

Prikupljeno 833 milijuna eura 

Prikupljeno je 833 milijuna eura "do sada i sakupljeni iznos nam omogućuje da mirno razmatramo obnovu, izjavila je u srijedu francuska

ministrica kulture Roselyne Bachelot u Senatu.

- Mogu vam reći da će 2024. katedrala Notre Dame biti ponovo otvorena, dodala je ministrica Bachelot.

Uzrok požara još nije utvrđen 

Navečer 15. travnja 2019. buknuo je požar na katedrali Notre Dame u Parizu, urušio se toranj i uništen je velik dio krova, no vatrogasci su ipak uspjeli sačuvati grandiozno srednjovjekovno zdanje.

Uzrok požara još nije utvrđen, premda istražitelji odbacuju ideju da je izazvan namjerno. Fokusirani su na kratki spoj ili čak odbačeni opušak kao mogućim razlozima.

Radovi na obnovi tek trebaju početi jer do sada se radilo na osiguranju zgrade. To bi trebalo biti dovršeno do ljeta pa će početkom iduće godine moći početi prava obnova.

Cilj je da se 15. travnja 2024. održi prvo cjelovito bogoslužje u obnovljenoj katedrali, unatoč odgodama zbog pandemije.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/Reuters

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.