Mađarska produljila izvanredno stanje zbog pandemije do jeseni

19.05.2021. 10:09:00

Mađarski parlament ponovno je produljio izvanredno stanje koje omogućuje vladi da donosi izvršne uredbe i zaobiđe parlament u donošenju mjera protiv suzbijanja koronavirusa.

Parlament u Budimpešti glasao je u utorak za produljenje izvanrednog stanja do jeseni. Time se omogućuje okvir koji dopušta vladi da donosi odluke koje bi u normalnim okolnostima trebala odobriti zakonodavna vlast.

Premijer Viktor Orban (desnica) rekao je da je produljenje opravdana jer valjanost mjera na snazi istječe 22. svibnja.

Oporba je optužuje vladu za zloporabu izvanrednog stanja stvorenog pandemijom za donošenje odluka koje nemaju nikakve veze s borbom protiv covida-19.

Mađarska je prvi put izvanredno stanje proglasila u trajanju 15 dana početkom studenoga i od tada dvaput ga je produljivala.

Kritičari optužuju nacionalicističkog premijera Orbana da zlorabi ovlasti koje mu omogućuje izvanredno stanje za bujanje korupcije i ukidanje autonomije sveučilišta.

Stopa zaraze covidom-19 pada u Mađarskoj, no incidencija – postotak zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna – bila je nedavno među najvišima u EU, sa 193,66 slučajeva.

Oko 5,7 milijuna Mađara od ukupno 10 milijuna stanovnika dosad je cijepljeno od kojih je 2,7 milijuna primilo drugu dozu.

Mađarska ima visoku stopu procjepljivanja i u mjesecima nedostatnih doza nabavila je i rusko cjepivo Sputnjik, te kinesko Sinopharm koja regulator Europske unije još nije odobrio.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.