Mađarski parlament Ustavom zaštitio obitelj i brak te definirao spol kao ‘određen kod rođenja’

16.12.2020. 14:15:00

Mađarski parlament je na prijedlog Vlade Viktora Orbana prihvatio amandman kojim je Ustav zemlje promijenjen te sada izravno štiti muški i ženski spol te kao temelj obitelji definira brak i odnos između roditelja i djece, gdje su roditelji majka, koja je žena te otac koji je muškarac.

Parlament je izglasovao amandman kojim se u Ustav unosi: “Mađarska štiti instituciju braka kao povezanost muškarca i žene i obitelji kao osnovu za opstanak nacije. Temelj obitelji je brak te odnos roditelja i djeteta. Majka je žena, otac je muškarac.”

Amandmanom se u Ustav unosi i iduća rečenica: “Svako dijete ima pravo na takvu zaštitu i njegu koja je potrebna za njegov fizički, mentalni i moralni razvoj. Mađarska štiti pravo djece na samoidentifikaciju prema spolu te pruža odgoj u skladu s vrijednostima utemeljenim na ustavnom identitetu Mađarske i kršćanskoj kulturi”, prenosi portal About Hungary.

U obrazloženju zakona istaknuto je da “Temeljni zakon Mađarske živući okvir koji izražava volju nacije, formu u kojoj želimo živjeti. Međutim, “moderni” skup ideja koje sve tradicionalne vrijednosti, uključujući dva spola čine relativnim, postaje sve veća briga. Stalna prijetnja prirodnim zakonitostima, formi i sadržaju ljudskih zajednica, konceptima koji proizlaze iz poretka Stvaranja koji se s njima usklađuju i osiguravaju opstanak zajednica te, u nekim slučajevima, pokušaj njihovog formuliranja sa sadržajem suprotnom izvorniku, stvara sumnju mogu li se interesi, prava i dobrobit budućih generacija zaštititi u skladu s vrijednostima Temeljnog zakona. Stoga zakonodavac mora jasno iznijeti osnovna jamstva za zaštitu djece i prava budućih generacija”.

Inače, takozvani “istospolni brak” je protuzakonit u Mađarskoj, a posvojenje je dosad bilo moguće ako je jedan partner samostalno podnio zahtjev za posvojenje. No, ministrica pravosuđa Judit Varga, koja je ove amandmane za promjenom ustava uputila u parlament, kazala je: “Glavno pravilo je da samo bračni parovi mogu posvojiti dijete, a to su muškarac i žena koji su u braku”.

Naime, prema novom zakonu, samcima u Mađarskoj zahtjeve za posvojenje morat će odobriti Katalin Novak, ministrica za obiteljske poslove i bliska Orbanova suradnica.

Podsjetimo, sredinom svibnja mađarski parlament je izglasao zakon koji je predložila Vlada premijera Viktora Orbana, a kojim se zaustavilo zakonsko prepoznavanje spola takozvanih “transrodnih” osoba.

Prema tom zakonu Mađarska je u pravni sustav uvela pojam “spol pri rođenju” s definicijom da je “biološki spol određen primarnim spolnim karakteristikama i kromosomima”. “Spol pri rođenju” tako je zamijenio “rod” u civilnom registru, a zakonom je također zabranjeno mijenjanje ovog unosa. Za ovaj zakon glasovala su 134 mađarska zastupnika, od njih ukupno 199.

Viktor Orban obnaša svoj četvrti mandat na premijerskoj funkciji te se smatra predvodnikom pokreta nove, suverenističke desnice koja se protivi globalnoj ljevici, takozvanoj “liberalnoj demokraciji” te njihovim nusproduktima – političkoj korektnosti i “rodnoj teoriji”.

Podsjetimo, rodna teorija je često utemeljena samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, te tvrdi kako postoje više od dva spola odnosno roda, te da on ovisi o osjećajima pojedinca.

Također, u Orbanovoj Mađarskoj već su prije ukinuti takozvani “rodni studiji”, a početkom svibnja mađarski parlament je usvojio političku deklaraciju kojom se odbija Istanbulska konvencija.

Tom deklaracijom Mađarska nije tek odbila ratificirati Istanbulsku konvenciju, već je Vladi poručila da lobira u Europskoj uniji za njeno odbijanje.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Fah/Getty Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.