MAGNITUDA 7.3 Japanski seizmolozi: Jučerašnji potres bio je naknadni udar nakon megapotresa iz 2011. koji je izazvao tsunami

14.02.2021. 09:33:00

U potresu nešto prije ponoći popucali su zidovi, razbili se mnogi prozori i pokrenulo klizište u Fukušimi, području najbližem epicentru

Više od 100 ljudi ozlijeđeno je u Japanu u subotu navečer, u potresu magnitude 7.3 u pokrajini Fukušimi, koji je bez struje ostavio milijun kućanstava, a dio i bez vode, te izazvao prekid dijela željezničkog prometa zbog oštećenja tračnica.

U potresu nešto prije ponoći popucali su zidovi, razbili se mnogi prozori i pokrenulo klizište u Fukušimi, području najbližem epicentru. Podrhtavanja su se snažno osjetila u glavnom gradu Tokiju udaljenome više od 200 kilometara.

Ozlijeđena je najmanje 121 osoba, objavila je nacionalna televizijska mreža NHK, uključujući nekoliko osoba koje su pretrpjele prijelome, ali nije bilo zabilježenih smrtnih slučajeva.

Američki institut za geološka istraživanja (USGS) registrirao je potres magnitude 7,1 72 kilometra istočno-sjeveroistočno  od grada Namiea. Japanske vlasti kasnije su rekle da je magnituda potresa 7,3.

Početne strahove od oštećenja nuklearke u Fukušimi, koju je devastirao snažniji potres i cunami prije 10 godina, otklonio je operator nuklearke Tepco.

Nema nepravilnosti u nuklearki, objavila je novinska agencija Kyodo u subotu, citirajući Tepco.

Nema izvješća o šteti drugih nuklearnih elektrana koje su trenutno zatvorene u regiji, osim manjeg curenja vode koje je označeno kao bezopasno.

Milijun kućanstava bilo je bez struje zbog naknadnih podrhtavanja, uključujući stotine tisuća u tokijskom području, no u međuvremenu je opskrba strujom uspostavljena.

U ožujku 2011. Fukušimu i druga područja na sjeveroistoku zemlje pogodio je potres magnitude 9 i cunami, zbog čega je teško oštećena tamošnja nuklearka.

Tada je u poplavama poginulo više od 18.500 ljudi.

'Ovo je bio popratni udar nakon potresa iz 2011.'

Seizmolog Kenji Satake, profesor na Institutu za istraživanje potresa u sklopu Sveučilišta u Tokiju, izjavio je za japansku novinsku agenciju Kyodo da je potres koji je u subotu uzdrmao prefekturu Fukušimu najvjerojatnije bio popratni udar velikog potresa magnitude 9.0 koji je 2011. izazvao tsunami i nuklearnu kataklizmu.

- S obzirom na razmjere potresa iz 2011. nije iznenađenje da se i nakon 10 godina dogodi popratni udar ovakve magnitude, ustvrdio je profesor Satake.

S njim se u međuvremenu složila i Japanska meteorološka služba, u čijem sastavu radi i seizmološki odjel, navodi agencija Kyodo.

Izvor: Hina, Jutarnji list

Izvorni autor: Hina, Jutarnji list/AFP Photo

Autor: