Maja (21) iz Podravine vozi najmoćniji topnički sustav na svijetu

24.02.2021. 11:12:00

Mlada vojnikinja Maja Baričević (21) prva je žena za upravljačem najmoćnijeg topničkog sustava na svijetu: njemačke Panzer haubice 2000 kojom se koristi i Hrvatska vojska.

Ova haubica postiže brzinu od čak 60 km/h, duga je 11,7 metara, a cijev prelazi prednji kraj vozila za još 3,3 metra. Široka je 3,5 metra, visoka 3,46 metara, a masa joj je 55 tona. Za upravljati njome treba iznimna vještina.

Priču o vojnikinji Maji Baričević objavio je list Hrvatski vojnik. Maja je pak iz Podravine, točnije iz Velike Mučne u općini Sokolovac kod Koprivnice, otkrio je Podravski.

Vojnikinja Baričević u sustavu HV-a je tek nešto više od jedne godine. Oružanim snagama pristupila je u rujnu 2019. godine, nakon što je u Požegi završila program dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

SPRETNA JE VOZAČICA

“Zanimalo me kakav je to vojnički život i kad sam jednom to probala, svidjelo mi se pa sam odlučila ostati”, kaže Maja.

Prije nego što je sjela za upravljač haubice, upravljala je kamionom kad god je trebalo.

“Haubica je lakša za upravljanje od kamiona. Visinom su otprilike jednaki, no haubica je znatno jača. Osim toga, nema toliko vibracija po neravnom terenu, ona gotovo leti.

Maja Baričević, Panzer haubica 2000
Maja je s kamiona prešla na haubicu / Foto: Tomislav Brandt – Hrvatski vojnik

Unutra imam ekran na kojem vidim sve podatke o motoru, hidraulici i ako se pojavi bilo kakva greška u sustavu odmah je mogu uočiti. Iako se možda čini komplicirano, haubicom nije teško upravljati”, ističe Maja za list Hrvatski vojnik.

Da je vojnikinja Baričević spretna vozačica, slažu se i ostali članovi posade: ciljač desetnik Martin Kos te poslužitelji vojnici Irena Šumanovac i Marko Baričević.

Izvor: danica.hr/Foto: TOMISLAV BRANDT / HRVATSKI VOJNIK

Izvorni autor: danica.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.