MAKS NIJE PREŽIVIO: Strašan napad srpskih diverzanata na novljanskom ratištu -TUŽNO SJEĆANJE

20.06.2024. 17:34:00

Na današnji dan, 20. lipnja 1992. godine, u diverzantskoj akciji srpskih snaga na novljanskom ratištu poginuo je heroj Marijan Presnec “Maks”. Tijekom lipnja 1992., na prostoru Kričkog brda, hrvatske snage pripremale su se za povlačenje s dostignute crte, nad kojom je 20. lipnja nadzor trebao preuzeti jordanski bataljun UNPROFOR-a.

Srpske snage su promijenile taktiku i umjesto artiljerijskih napada iz Rajića, Rajčića i Roždanika, sve češće su se ubacivale u malim grupama prema položajima hrvatskih snaga. Prilika za napad pružila im se upravo 20. lipnja 1992., piše Dnevno.hr

Koristeći sumaglicu u šumi nakon kiše, izvidnička skupina, najvjerojatnije iz sela Rajčići, prikrala se kroz minska polja i onesposobila ih. Zbog načina na koji je to obavljeno, bilo je jasno da su u pitanju bili profesionalci. Približili su se položajima hrvatskih snaga i čekali pogodan trenutak za napad. Dočekali su ga kada je na položaj, za vrijeme ručka, došla cisterna s vodom.

Foto: Domovinski rat

Sakrili se iza cisterne

Diverzanti su se sakrili iza cisterne koja im je poslužila kao štit. Nesmetano su aktivirali i bacili ručne bombe na šator, a potom otvorili pješačku vatru na položaje 65. samostalnog bataljuna Ivanić Grad.

Marijan Presnec, rođen 1968. u Kloštar Ivaniću, poginuo je na mjestu. Zapovjednik protuoklopnog voda, Zoran Palčić, bio je teško ranjen. Lakše su ranjeni Ivan Mance, Goran Kuleš i Josip Ivaković, dok je Dubravko Brcko doživio teški šok. Iako ranjeni, Mance i Kuleš su uspjeli otvoriti vatru po neprijatelju i odbiti daljnji napad, čime su spasili postrojbu od većih gubitaka. Kasnije se ispostavilo, prema krvavim tragovima u minskom polju, da je i neprijateljska skupina imala gubitaka.

Ovaj tragičan događaj na novljanskom ratištu ostavlja dubok trag u sjećanju na herojske čine branitelja poput Marijana Presneca "Maksa", koji je svojim životom platio cijenu borbe za slobodu.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: Domovinski rat

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.