Marko Miljanić i Mladen Pavković pitaju: Tko je pobio branitelje i civile u Škabrnji?

17.04.2023. 09:20:00

Marko Miljanić, ratni zapovjednik obrane Škabrnje u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu i Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) podnijeli su Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv NN počinitelja zbog osnovane sumnje da su od rujna do studenoga  1991. ali i kasnije, ubili i to na najokrutnije načine više od 80 pripadnika Hrvatske vojske i civila u Škabrnji.

Predložili su Državnom odvjetništvu da poduzme sve zakonom predviđene  radnje i da protiv zasad NN osumnjičenika pred nadležnim sudom pokrene kazneni postupak kako bi osumnjičenici bili proglašeni krivim i kažnjeni prema zakonu, a žrtvama (što je iznimno važno) nadoknađena materijalna šteta.

Naime, od ovog ratnog zločina (koji ne zastarijeva) prošlo je  32 godine, a pravda za počinjene zločine u Škabrnji još nije dočekana, baš kao ni izrečena konačna istina.

Nu, činjenica je da je zbog kaznenog  djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Škabrnji 18. studenog 1991. Županiji sud u Zadru svojom presudom od 11.prosinca 1995. osudio 18 osoba, od toga 16 osoba na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, jednu osobu na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina i jednu osobu  na 10 godina zatvora.

Ali, s obzirom da je svim optuženicima osim Jovanu Badžoki i Zorani Banić suđeno u odsutnosti (1994. i 1995.) i da do danas nisu privedeni pravdi, podnositelji kaznene prijave smatraju da je to bilo čisto „zamagljivanje“ i da  netko i zbog toga treba odgovoran i da na taj način nema govora ni o minimalnom zadovoljenju pravde, jer kad bi primjerice i uhitili one koje su osudili, suđenje bi počelo ispočetka, pa tako u „nedogled“!

Također čudi što se neprestano u pojedinim medijima i na tribinama, gdje mahom gostuju „crvenokošuljaši“, osuđuje današnja Hrvatska za navodne ustaške i druge zločine tijekom i nakon II. svjetskog rata, te što se kontinuirano marginaliziraju i prešućuju ratni zločini velikosrpskih agresora od 1991.- 1995. godine. Uz to,  poglavito se zamagljuju i oni zločini  koje su činili bivši partizani i komunisti nakon završetka II. svjetskog rata.

Tko je primjerice i kada odgovarao za oko 150 dosad otkrivenih masovnih grobnica iz Domovinskoga rata, od kojih se jedna nalazi i u Škabrnji, nedaleko Osnovne škole „Vladimir Nazor“?

S obzirom  da svaki zločin ima svoga zločinca, pa i nakon toliko godina treba se znati tko je tijekom Domovinskog rata  u Škabrnji ubio ljude hrvatske nacionalnosti, a među kojima su bili: Miroslav (Jakov) Bašić, Zoran (Mile) Bašić, Rade (Grgo) Bilaver, Stanko (Stipe) Bilaver, Željko (Slavko) Bilaver, Vladimir (Franjo) Horvat, Jakov (Križan) Ivković, Nediljko (Andrija) Ivković, Šime (Ljubo) Ivković, Mile (Jure) Jurić, Nediljko (Ante) Jurić, Slavko (Joso) Miljanić, Zdenko (Joso) Modrić, Mile (Petar) Pavičić, Nediljko (Grgo)Pavičić, ,Perica(Ljubo) Gašpar, Ante (Ivan) Ražov, Marko (Grgo) Rogić, Milan (Petar) Rogić, Bude (Vice) Šegarić, Miljenko (Vice) Šegarić, Šime (Rade) Šegarić, Nediljko (Božo) Škara, Stanko (Stojan) Vicković, Ivan (Šime) Babić, Grgo (Tome) Bilaver, Luka (Martin) Bilaver, Marija (r. Kardum) Bilaver, Peka (r. Tadić) Bilaver, Šime (Martin) Bilaver, Ana (r. Perajić) Brkić, Josipa (r. Butić) Brkić, Joso (Andrija) Brkić, Marija(r. Jurjević) Brkić, Ljubomir (Nikola) Ivković….

Uz to posebno treba naglasiti da je tijekom velikosrpske agresije u Škabrnji poginulo i desetak pripadnika Hrvatske vojske iz drugih krajeva te da su nakon povratka u Škabrnju u minskim poljima smrtno stradali: Drago Bilaver, Nediljko Ivković, Ljubo Bilaver, Milovan Karlić, Milan Ivković i Ante Klarić.

Jedan od zloglasnih zapovjednika zloglasne JNA u ovom kraju bio je i ratni zločinac Ratko Mladić, ali nikada nije bio ni optužen za zla koje je zajedno s pripadnicima ove postrojbe činio u Škabrnji i cijelom tom kraju.

Vjerujemo da će se što prije pokrenuti istraga i pronaći i osuditi krivci za strašne zločine u Škabrnji i da se nevinim žrtvama neće „mazati oči“ s nekakvim presudama nakon kojih nitko od osuđenih ne završi ni dana na robiji.

Marko Miljanić, ratni zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja

Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskograta91 (UHBDR91.)

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Mladen Pavković/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.