Markotić: Nacionalni stožer dopustit će lokalnim stožerima ublažavanje mjera

08.02.2021. 09:21:00

Gostujući u emisiji RTL Danas, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti i članica Stožera civilne zaštite Alemka Markotić još je jednom apelirala na strpljenje i izbjegavanje velikih masovnih okupljanja, te ustvrdila da je Hrvatska među najliberalnijim zemljama po pitanju epidemioloških mjera

Komentirajući povratak svih učenika u škole, Markotić je rekla: ‘Već ovo sa školarcima je izvjesno popuštanje mjera. Za sve ostale mjere postupno će se pratiti situacija. Kao što ste vidjeli iz nekih europskih zemalja, i dobre i loše stvari se mogu dogoditi u tjedan dana’.

Potvrdila je da će nacionalni stožer dopustiti lokalnim stožerima donošenje samostalnih odluka u ublažavanju mjera, osobito prema turističkoj sezoni. ‘Svima nam je u interesu da regije koje su turističke mogu same stvoriti preduvjete za uspješnu turističku sezonu’, rekla je Markotić.

Braneći strategiju borbe protiv virusa, Markotić je naglasila ulogu financijskih poticaja iz državne blagajne. ‘Umjesto da smo spremni odmah osuditi sve i svakoga, moramo i dalje biti odgovorni. Sve situacije koje se odnose na dulja, veća, okupljanja, na dulji boravak u zatvorenom prostoru, mogu dovesti do restrikcija. Država je uložila 12 milijardi kuna u pokrivanje različitih troškova. Tih 12 milijardi možda bismo uložili negdje drugdje’, kaže Markotić.

Govoreći o novom soju koronavirusa, ustvrdila je da postoji mogućnost da je on već u Hrvatskoj. ‘Moguće je da imamo novi soj. Po brojevima slučajeva još ga nismo identificirali. To je velika opasnost, i zbog toga su cijela Europa i cijeli svijet oprezni, polako se otvaraju. Mi, Estonija i Finska smo među najliberalnijima, ono što cijeli svijet označava kao rizično pokušavamo držati pod kontrolom’, istaknula je.

Komentirajući nalaze po kojima cjepivo AstraZenece, kojeg je Hrvatska najviše naručila, nije dovoljno učinkovito kod starijih osoba, rekla je: ‘Cjepiva kod starijih ljudi ne djeluju kao kod mlađih, ali će po našem mišljenju djelovati dovoljno da zaštite najugroženiju populaciju’.

Lokalno popuštanje mjera od kraja veljače?

Nakon što je ministar unutrašnjih poslova i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović nagovijestio da Stožer razmišlja o lokaliziranom pristupu popuštanja mjera, Jutarnji list nedavno je donio ocjene još nekih sugovornika koji sugeriraju da se ozbiljno razmišlja u tom pravcu.

‘Mislim da ćemo ići u smjeru lokalnog pristupa prije sezone. Ne mogu reći kada, ali to po meni nije pitanje hoćemo li nego kada ćemo odlučiti ići u tom smjeru’, rekao je Božinović u subotu gostujući u emisiji U mreži Prvog Hrvatskog radija.

Ovu ocjenu Jutarnji je provjerio kod neimenovanog izvora iz stožera.

– Odgovore na vaša pitanja u ovom trenutku je nemoguće dati, jer tko može znati kakva će epidemiološka situacija biti za deset dana? Ako brojke porastu, teretane i kafići i dalje će biti zatvoreni. A što se tiče lokalnog pristupa u donošenju odluka o popuštanju pojedinih mjera, sigurno je da će se djelovati u tom pravcu. Primjerice, ako epidemiološka situacija u Istri i dalje bude dobra ili još bolja, ako se iz narančaste zone spusti u zelenu, onda nema smisla da ne razmislimo o popuštanju mjera u toj regiji – kaže sugovornik Jutarnjeg lista.

Je li realno očekivati lokalni pristup u popuštanju mjera već 15. veljače, kada istječe rok postojećih zabrana i ograničenja?

– Mislim da je još rano za to. Sada prvo treba pripremiti pravni okvir za to da lokalni stožeri u budućnosti mogu donositi ne samo strože mjere nego i popuštati postojeće – kaže naš izvor.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: mt, Hina, Dario Grzelj

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.