Martin Kruk-Šenk: Škot koji je došao braniti Hrvatsku

28.08.2024. 10:50:00

Martin Kruk-Šenk, Škot s hrvatskim državljanstvom, postao je poznat po nevjerojatnoj životnoj priči koja je oduševila mnoge u Hrvatskoj. Nakon završetka srednje škole, dok su njegovi vršnjaci birali fakultete, Martin je krenuo na neobičan put. Postao je padobranac, zatim član španjolske Legije stranaca, služio u Ulsterskom obrambenom regimentu, sudjelovao u Domovinskom ratu i u ratu u Burmi.

No, najfascinantniji dio njegove priče počinje jednog jutra, kada je, prilikom posjeta prijatelju u Danskoj, u britanskim novinama pročitao članak s naslovom "Bitka za Vukovar". Bez oklijevanja, sljedećeg jutra sjeo je na vlak i preko Berlina i Trsta stigao u Zagreb, a sedam dana kasnije našao se u Vinkovcima. "Prvobitna mi je ideja bila doći u Hrvatsku na nekoliko tjedana. No unutar nekoliko dana stekao sam prijatelje i postalo mi je nemoguće otići. Hrvatska se branila, nisam se mogao okrenuti svojim novim prijateljima i reći: ‘Bilo mi je dosta, idem doma'" prisjetio se Martin u intervjuu za In magazin.

Njegova povezanost s Hrvatskom postala je trajna. Osam godina proveo je ovdje, a njegova supruga je Hrvatica. "Ne žalim za mnogo toga u životu. Ali nikad neću požaliti što sam došao u Hrvatsku i pomogao Hrvatskoj. Osjećam to svakog dana. Vidim svoju suprugu svakoga dana. Ona je Hrvatica. Bilo da mi stranac kojeg upoznajem prvi put kaže: ”Hvala za to što ste učinili u ratu. To mi toliko znači…” Ja nisam učinio mnogo. Nisam čak ni bio ranjen, a kamoli ubijen", skromno je ispričao.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Borna Marinić (@domovinskirat.hr)

Odrastao u vojnom okruženju, Martin je bio naviknut na izazove i adrenalin. "Dobijete navalu adrenalina… Kad stvari idu dobro ili kad idu loše. Uvijek je tu adrenalin koji vam kola žilama. Ponajviše od svega, tu su prijatelji koje steknete. I dijelite iskustva koja 99 % ostatka čovječanstva neće iskusiti. I to vas poveže kako vas ništa drugo neće povezati. Ako preživite, zbog toga mnogo više cijenite život. Naučite cijeniti sitnice u životu. I to vas podsjeća na to da je toliko toga nevažno u 21. stoljeću. A opterećujemo se time! A tako je nevažno", rekao je.

Martinova strast prema avanturi nije stala ni godinama kasnije. Godine 2021., odlučio se na hrabar podvig - preploviti Atlantski ocean u malenom čamcu na vesla. "To se činilo tako nemoguće mogućim, otisnuti se u malom čamcu na vesla. I to mi je još emocionalni trenutak, kad pogledam fotografiju nas kako isplovljavamo u tom čamčiću. To je nevjerojatan osjećaj, čak i sad kad pomislim da bi se dva čovjeka u malom čamcu suočila s moćnim Atlantskim oceanom. A kad je ocean bijesan, to je zastrašujući okoliš", prisjetio se Martin.

Zanimljivo je da je Martin prethodno dva puta pokušao preploviti ocean, no zbog tehničkih problema nije uspio. Moja sestra, koja mrzi more, s vremenom je rekla: ”Ako nitko drugi ne želi ići s tobom, idem ja s tobom. Mislim da mi je bilo lakše sa sestrom jer imate tu obiteljsku vezu, ali s Wernerom je bilo drukčije, dva alfa-mužjaka koja se odmjeravaju i pokušavaju stalno održavati taj mačo-stav", zaključio je Martin.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:video screenshot/showbuzz.dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.