MATIĆ PREPRIČAO STRAVIČNU TRAUMU: ‘Prošao sam ih tri. Neki su dečki ostali sterilni, toliko natekli da nisu mogli hodati’

19.10.2020. 14:36:00

Matić se osvrnuo na uhićenja u Negoslavcima i na špalir smrti te opisao vlastito iskustvo, jer je, kako kaže, prošao tri takva špalira

Bivši ministar branitelja, SDP-ov Fred Matić, komentirao je za Novi list uhićenja u Negoslavcima te zločine počinjene u Vukovaru i na Ovčari. U vrlo dugačkom intervjuu, Matić se osvrnuo i na špalir smrti te opisao vlastito iskustvo, jer je, kako kaže, prošao tri takva špalira.

Upitan je li održao za vrijeme svog mandata u Ministarstvu branitelja tribinu o nestalima u Negoslavcima, Matić je rekao da je upravo tamo bila prva tribina te da je bila jako dobro posjećena i održana uz prisutnost pravoslavnih svećenika.

“Nažalost, u katoličkoj biskupiji su mi rekli da su im baš taj dan svi svećenici zauzeti drugim obvezama. Sjećam se odlične suradnje s načelnikom općine Negoslavci Dušanom Jeckovom. Na toj tribini smo, kao i na ostalima, pozivali ljude da nam daju informacije o nestalima. Ako ih netko ima, uvjeren sam da su to stanovnici Negoslavaca”, rekao je Matić za Novi list.

‘Kako je vrijeme odmicalo, mislili su da su se izvukli’

Matić kaže da tada na toj tribini stanovnici Negoslavaca nisu rekli ništa korisno, no ipak smatra da je tribina bila pun pogodak zbog činjenice da su zajedno sjedili Hrvati i Srbi pa razgovarali. Objašnjava da je njegova glavna misao iza tih tribina bila da svaka majka jednako plače i da su do tada naši mislili da plaču samo hrvatske majke. Sve je obustavljeno, kaže Matić, nakon što su se pojavili “šatoraši”.

“Ne znam detalje slučaja uhićenih Srba u Negoslavcima, ali činjenica je da su iz Hrvatske mahom otišli oni koji su imali novac i mogli si priuštiti život u Srbiji. U Veterniku, na ulazu u Novi Sad, cijelo je naselje vukovarskih Srba. Oni, nazovimo ih klošari, a koji nisu bili imućni, svjesni su bili što su počinili u ratu, ali nisu bili u stanju napraviti si kuću u Srbiji, pa su ostali i nadali se da nikad neće doći dan njihova uhićenja. Kako je vrijeme odmicalo, postajali su uvjereniji da su se izvukli, ali dobra je stvar da ratni zločini ne zastarijevaju. I na dan smrti može te policija skupiti”, kaže bivši ministar branitelja.

‘Sudjelovanje u špaliru je zločin, prošao sam ih tri’

Dvojica uhićenih bili su dio špalira koji je na Ovčari dočekao zarobljenike iz Vukovara. Matić tvrdi da je dobro upoznat s tim što je špalir.

“Znam ja itekako što je špalir, kroz tri sam ih prošao, u Stajićevu, Nišu i Srijemskoj Mitrovici. Htjeli su nam tim zlostavljanjima odmah strah utjerati u kosti. Špaliri su bili užas, strava, jedno od mojih najgorih ratnih iskustava. U Stajićevu sam s bratom nosio ranjenika, misleći da nas zbog toga možda neće dirati, ali ubili su Boga u svoj trojici. Nisam se mogao niti zaštititi jer sam nosio ranjenika”, prepričava.

Nemam dvojbi da je sudjelovanje u špaliru zločin. Kad se sluša o seksualnom zlostavljanju, najčešća je pomisao silovanje, ali postoje i druge vrste takvog nasilja. Bilo je u špaliru puno udaraca čizmama i batinama među noge i ima zabilježenih slučajeva da su dečki ostali sterilni. Bilo ih je s toliko nateklim testisima da ljudi nisu mogli hodati”, navodi Matić.

‘Bitan je nalogodavac, izvršitelji nisu bitni’

Odgovarajući na pitanje bi li ti Negoslavčani mogli reći da su ih natjerali da tuku hrvatske zarobljenike dok su strahovali za vlastiti život, Matić kaže da mogu.

“Ja bih potpisao da im se smanji zatvorska kazna ili čak oslobodi ako otkriju tko ih je na to prislilio. Uvijek me nalogodavac više zanima, mislim da je jedinstven stav Vukovaraca da puki izvršitelji nisu toliko bitni”, rekao je Fred Matić za Novi list.

Izvor: Danas.hr/net.hr/Foto:danas.hr

Izvorni autor: Novi List

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.