Međunarodni dan nestalih osoba

30.08.2019. 10:10:00

Međunarodni je dan nestalih osoba. Savez obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja ove godine tradicionalnu manifestaciju "Gdje su naši najmiliji" organizira u Vinkovcima.

Poruka je dana institucijama i građanima da učine sve da pomognu kako bi se rasvijetlila sudbina nestalih osoba i doznala istina o događajima iz Domovinskog rata.

Program će započeti polaganjem vijenaca i molitvom na Gradskom groblju kod Spomen križa. Obitelji nestalih osoba će svetom misom i prigodnim programom odaslati poruke i apele lokalnoj zajednici, institucijama i cjelokupnom društvu, a od nositelja javnih vlasti očekuju javno iznošenje stavova o procesu rješavanja pitanja nestalih osoba.


Na obilježavanju će biti obitelji nestalih hrvatskih branitelja i civila sa područja Vinkovaca, Vukovara, Osijeka i drugih mjesta diljem Hrvatske.

Od 1991. godine, u Hrvatskoj je otkriveno 150 masovnih te više od 1.300 pojedinačnih grobnica u kojima su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci 5.135 osoba, a identificirano je 4.225 žrtava. Usprkos svim naporima, međuresornoj suradnji, sustavnom i cjelovitom pristupu prema visokim međunarodnim standardima, u ovom trenutku još uvijek tragamo za 1911 nestalih osoba i posmrtnih ostataka.

Izvor: HRT Vijesti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.