Merkel u Auschwitzu: Sjećanje na nacističke zločine neodvojivo od njemačkog identiteta

06.12.2019. 16:58:00

OSWIECIM Sjećanje na nacističke zločine "neodvojivo" je od njemačkog identiteta, rekla je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom svog prvog posjeta Auschwitzu, u vrijeme jačanja njemačke ekstremne desnice.

"Sjećanje na zločine, identificiranje počinitelja i davanje žrtvama dostojne počasti, to je odgovornost koja nikada ne prestaje. O tome se ne pregovara. To je neodvojivo od naše zemlje. Biti svjestan te odgovornosti dio je našeg nacionalnog identiteta", istaknula je Merkel.

Ona je prva šefica njemačke vlade nakon 1995. koja je posjetila Auschwitz.

Merkel je izrazila "duboki sram" zbog nedjela koje su počinili nacisti u tom logoru smrti tijekom Drugog svjetskog rata. Dodala je da je svaka od 1,1 milijun žrtava u Auschwitzu imala "ime, dostojanstvo, podrijetlo, povijest".

U govoru je također istakla da šutnja nije odgovor, naglašavajući da mora postojati nulta tolerancija za antisemitizam u Njemačkoj i u Europi.

Istaknula je i da je važno da uvijek bude jasno da je Auschwitz, koji se nalazi na teritoriju današnje Poljske, bio logor na području koje je "1939. anektirano Reich" i njime su upravljali Nijemci. "Važno je jasno imenovati zločince. Mi, Nijemci, to dugujemo žrtvama i sebi samima".

Poljska već dugo pokušava otkloniti pogrešan izraz iz povijesnih i novinskih izvješća koji govori o "poljskim logorima smrti" budući da on sugerira da je ta zemlja, koju je nacistička Njemačka okupirala u Drugom svjetskom ratu, bila odgovorna za logore na svom teritoriju u kojima se provodio holokaust.

Nacisti su svoje najzloglasnije logore poput Auschwitz-Birkenaua, Sobibora i Treblinke smjestili većinom u okupiranoj Poljskoj, a ne u Njemačkoj.

S Merkel u pratnji bio je i poljski premijer Mateusz Morawiecki i preživjeli iz logora, 87-godišnji Stanislaw Bartnikowski te predstavnici židovske zajednice.

Predsjednik poljske vlade upozorio je da se ne smije zaboravljati povijest njemačkog nacističkog koncentracijskog logora, naglasivši da se zbog žrtava moramo sjećati što se tamo dogodilo.

"Ako sjećanje nestane, to je kao da smo drugi puta povrijedili ljude koji su ovdje prošli kroz pakao, kroz nezamislivu patnju", rekao je Morawiecki.

"Moramo brinuti za sjećanje, kao da brinemo za žrtve. To je ono što za njih možemo učiniti", dodao je premijer.

Uoči dolaska u Oswiecim, kojeg su njemački okupatori u Poljskoj preimenovali u Auscwitz, kancelarka Merkel je najavila dodjelu 60 milijuna eura Zakladi Auschwitz-Birkenau za održavanje tog mjesta zločina i sjećanja na likvidaciju 1,1 milijun ljudi među kojima je,između 1940. i 1945., ubijeno čak milijun Židova.

Njemačka je najveći donator te zaklade.

Merkel je zajedno s Morawieckim podno Zida smrti, gdje je strijeljano na tisuće zatočenika, položila vijenac, a potom su odali počast žrtvama minutom šutnje.

Izvor: novilist.hr/Foto Reuters

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.