MESARSKIM NOŽEM MU ODREZAO RUKU JER SE RUKOVAO S TUĐMANOM: Stjepan je iskrvario i umro. Ostaci su mu pronađeni 1995.

15.09.2021. 12:19:00

ZLOČIN U PETRINJI

U okolici Petrinje na lokaciji Vila Gavrilović, na današnji dan 1995. izvršena je prva ekshumacija jedne masovne grobnice u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci 17 žrtava srpske agresije.

Riječ je ostacima hrvatskih branitelja koji su likvidirani u jednom od najtežih dana koje je Petrinja doživjela u Domovinskom ratu. Napad se dogodio 16. rujna 1991., a zapovijedio ga je ratni zločinac Slobodan Tarbuk. Toga dana kod vile Gavrilović zarobljeno je i ubijeno 17 hrvatskih branitelja, koji će biti ekshumirani nakon četiri godine.

Pješaštvo JNA je iz pravca vojarne “Veselin Gaćeša” ušlo u Petrinju koju su malobrojni branitelji branili pokušali srčano obraniti. Srpske su snage u borbama najprije pogodile spremnik amonijaka u “Gavriloviću” u kojem se nalazilo 87 tona otrovnog sadržaja, a nakon toga su okupirale poslovni krug tvornice i započeli sa zločinima i razaranjima.

Strašan zločin u tvorničkom krugu

Jugoslav Vidić je samo jedan od srpskih zločinaca koji je za vrijeme napada JNA i srpske paravojske na Petrinju osuđen za ratni zločin. On je toga dana u oklopnom vozilu ušao u krug tvornice, iz skupine zarobljenoh Hrvata izvukao Stjepana Komesa, te mu mesarskim nožem odsjekao ruku u laktu jer se ranije rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom prilikom njegova posjeta Petrinji.

“On je kao srpski paravojnik počinio brojna zlodjela na petrinjskom području. Jugoslav je bio iz Benkovca a radio je u tvornici mesa Gavrilović. Jednom je prigodom zajedno sa skupinom četnika došao u krug tvornice i istjerao radnike iz pogona. Žene je skinuo do gola a onda je primjetio čovjeka koji se nekom prigodom rukovao s predsjednikom Tuđmanom. Jugoslav mu je pružio ruku kao da će ga pozdraviti, a kada mu je ovaj nesretnik htio otpozdraviti pružanjem ruke, on mu je odsjekao mesarskim nožem do lakta. Iskrvario je, a njegov leš je naknadno pronađen”, ispričao je jednom prilikom za naš portal Ivica Pandža – Orkan.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Screenshot/HRT

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.