MESIĆ TUŽIO HRVATSKU EUROPSKOM SUDU ZA LJUDSKA PRAVA – Zbog teksta M. Holjevca o njemu!

31.01.2020. 21:40:00

Stipe Mesić je podnio Europskom sudu za ljudska prava, ECHR-u, tužbu protiv Republike Hrvatske jer nije zadovoljan – presudom u privatnoj tužbi koju je podnio protiv novinara i našeg kolumnista Marcela Holjevca, zbog teksta na portalu dnevno.hr u kojem se izražava sumnja da je uzeo 630.000 eura mita od finske tvrtke “Patria”, i postavlja pitanje zašto je nakon zajedničke istrage u četiri države – Sloveniji i Hrvatskoj odakle su bili osumnjičeni za uzimanje mita, Austriji gdje se sudilo posrednicima, i Finskoj gdje se sudilo menadžerima Patrie koji su davali mito – u tri od njih došlo do sudskih procesa, a samo u Hrvatskoj nije došlo ni do kakvog sudskog procesa.

Tekst je nastao temeljem razgovora s finskim javnim tužiteljem Jukkom Rappeom, i teksta optužnice kojeg je finski tužitelj poslao M. Holjevcu, a u kojoj se na više mjesta navodi Stipe Mesić kao jedan od primatelja mita, u iznosu od 630.000 eura, što je nesporno. Novinar je obavio i razgovor sa Stipom Mesićem koji je objavljen kao zaseban tekst, u kom je dao priliku Mesiću da se očituje o optužbama.

Utuženi tekst možete pročitati ovdje:

Cvitan mora optužiti Mesića – ili netko mora dignuti optužnicu protiv njega i Bajića!

Mesić je u svojoj tužbi pred hrvatskim sudovima tvrdio da mu je narušeno pravo na “presumpciju nevinosti”, koje po njegovom shvaćanju podrazumijeva da niti jedan novinar ne smije izražavati sumnju da je on uzeo mito ukoliko prije toga nije za to pravomoćno osuđen. Pa čak ni kad je ta sumnja temeljena na optužnici: Jukka Rappe je tada u razgovoru s novinarom jasno naveo, “Ako je netko dao mito, to znači da ga je netko drugi primio: Mi vjerujemo da je taj netko drugi bio Stipe Mesić”.

Također, smatra da je dokaz njegove nevinosti to što finski tužitelj, temeljem razgovora s kojim je pisan tekst, nikad nije protiv njega dignuo optužnicu, iako je u tekstu jasno navedeno kako je međudržavnim sporazumom ugovoreno kako će istraga biti zajednička, ali će svaka država temeljem rezultata istrage zasebno dizati optužnice protiv svojih državljana (što je jedino i logično, obzirom da Mesić ionako nije dostupan organima gonjenja u Finskoj). Dakle, tekst problematizira upravo – nepodizanje optužnice u Hrvatskoj! Tim više što je Jukka Rappe tada novinaru potvrdio kako je sve relevantne dokaze o Mesićevoj upletenosti koji proizlaze iz istrage poslao USKOK-u, ali kako dalje nije njegov posao – nego njegovog hrvatskog kolege Mladena Bajića, odnosno da je na Bajiću da podigne optužnicu protiv Mesića. Tekst se bavi time zašto to Bajić nikad nije napravio.

RH je odgovorila na tužbu, a odgovor u 68 točaka potpisuje Štefica Stažnik. RH smatra da Stipi Mesiću nisu povrijeđena njegova ljudska prava, da je novinar iznio provjerene činjenice, da su hrvastki sudovi u dovoljnoj mjeri preispitali sve činjenice, i donijeli obrazložene odluke. Zastupnica RH u sporu je zatražila da ECHR Mesićevu tužbu proglasi nedopuštenom, te tvrdi kako nema nikakve povrede članka 8. konvencije.

Spomenimo kako to nije jedina tužba koju je Stipe Mesić podnio ECHR-u protiv Hrvatske – druga se tiče presude u sporu Mesića i pariškog odvjetnika Ivana Jurašinovića, kojem je dosuđena odšteta od 70,000 kuna jer ga je Mesić proglasio ludim i rekao da u Vrapču mogu pomoći takvima poput njega.

Kao kuriozitet Mesić, koji je preko desetljeća bio presjednik Republike Hrvatske, se žalio i da su mu prava na pošteno suđenje povrijeđena i sporošću sudova.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ FENA/ ua

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.